Прес-центр21 березня 2018, 13:03

23 березня - Всесвітній метеорологічний день

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) — спеціалізована міжурядова установа ООН у сфері метеорології, заснована в 1950 році. З 1951 року ВМО є компетентним органом ООН з питань спостереження за станом атмосфери Землі та її взаємодії з океанами. 23 березня, в день коли набрала чинність Конвенція про заснування ВМО, відзначається Всесвітній метеорологічний день. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО)  включає в себе 191 країну-члена, серед яких і Україна.  В системі ВМО працює Всесвітня служба погоди, яка була створена в 1963 і об'єднує служби погоди країн членів ВМО.

Участь України у Всесвітній метеорологічній організації

-  Дата набуття Україною членства: 19.04.1948 р.

-  Підстава для набуття членства в міжнародній організації: Приєднання УРСР до Конвенції Всесвітньої метеорологічної організації від 22.09.1947.

-  Статус членства: Повноправний член.

-  Зобов’язання України перед Всесвітньою метеорологічною організацією полягає у наданні гідрометеорологічної інформації в Глобальну систему телезв’язку для міжнародного обміну гідрометеорологічними даними.

  Указом Президента України від 23 лютого 2012 року № 147 «Про Постійного представника України при Всесвітній метеорологічній організації» директора Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України Кульбіду М. І. було призначено Постійним представником при ВМО.

Головними напрямками основного стратегічного документу ВМО визначені: життя, майно, безпека транспортних перевезень (сушею, водою, землею), зменшення бідності, ефективне використання природних ресурсів тощо. Серед пріоритетів – Глобальна рамкова основа для кліматичного обслуговування, метеорологічне обслуговування авіації, нарощування потенціалу для країн, що розвиваються, інтегрована система ВМО, програма зменшення впливу стихійних лих.

За оцінками експертів Всесвітньої метеорологічної організації кожний долар, вкладений державою в метеорологічну службу, приносить для країни до 10 доларів прибутку. Встановлено, що економічний ефект, пов’язаний з використанням гідрометеорологічної інформації в народному господарстві високорозвинених країн, набагато вищий, ніж у країнах, що розвиваються.

 Метеорологи всього світу являються вартовими погоди. І це – як годинники. Доки йдуть годинники – цього ніхто не помічає. Але якщо вони зупиняться – почнеться хаос.

 

Температурний режим цього року у березні не являється виключенням. Так, абсолютний мінімум температури повітря на півночі області зареєстрований 8 березня 1964 р у  Сватове 34,90 морозу; 19 березня 1963 р -22,00 морозу, і навіть 5 квітня 2002 р -9,00 морозу.  Були випадки снігопадів навіть у квітні.

У цьому році очікується підвищення температури повітря до 2-8 тепла  в останні дні березня.

Начальник відділу гідрометеорологічного забезпечення Луганського обласного центру з  гідрометеорології             Н.Лєбєдєва