Прес-центр28 серпня 2020, 13:08

29 серпня - День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського  на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві  29 серпня щороку відзначається День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

На всій території України у ці дні  здійснюються заходи із вшанування пам'яті загиблих захисників України.

28 серпня за ініціативою голови районної держадміністрації Катерини Колесникової з нагоди Дня пам’яті захисників України відбулося покладання квітів до меморіалу загиблим прикордонникам, розташованого на території ДПСУ «Біловодськ», у якому також взяли участь депутат районної ради Ірина Козакова, керівники районних служб: відділу поліції, ГУ МНС, військкомату, прокуратури. Учасники покладання підтримали Всеукраїнську акцію пам’яті «Сонях», використавши соняхи як символ Дня пам’яті захисників України.  Перед покладанням благочинний Біловодського округу настоятель Свято-Троїцького Храму протоієрей Георгій відслужив панахиду за загиблими захисниками.

Відзначення Дня пам’яті захисників України 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році в ході Іловайської операції загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України,  на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях повинен бути тим символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Нагадуємо, що 29 серпня о 10-00 оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання із вшанування пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.