Прес-центр2 грудня 2019, 15:12

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Щорічно 03 грудня у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами, адже ставлення до людей з інвалідністю визначає ступінь цивілізованості суспільства.

В основі соціального захисту людей з інвалідністю лежить захищеність їх через створення відповідних умов та можливостей для реалізації своїх життєвих потреб. Людина, що втрачає здоров'я, потребує більшої уваги, її необхідно залучати до суспільної діяльності у міру сил та можливостей, щоб вона була повноправним членом суспільства.

Окремого піклування, підтримки і допомоги потребують ті громадяни, які втратили працездатність внаслідок виробничої травми або професійного захворювання. Серед існуючих Фондів на території України та соціальних служб, які працюють для забезпечення соціального захисту громадян з обмеженими фізичними можливостями, Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) забезпечує відшкодування матеріальної шкоди застрахованим особам і членам їх сімей, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків та професійних захворювань.

Фондом проводяться такі страхові виплати:

- втраченого заробітку залежно від ступеня втрати потерпілими професійної працездатності (щомісячна страхова виплата);

- у разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується одноразова допомога його сім’ї та одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні. У разі смерті потерпілого від нещасного випадку або професійного захворювання витрати на його поховання несе Фонд;

- неповнолітній особі, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання матері під час її вагітності, такі страхові виплати проводяться щомісячно як особам з інвалідністю з дитинства.

Одним із напрямів фінансування страхових виплат є витрати на медичну та соціальну допомогу, додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю. Фонд організовує цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого на договірній основі в лікувально-профілактичних закладах з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я застрахованого.

Потерпілому, який став особою з інвалідністю, періодично, але не рідше одного разу на три роки, а особам з інвалідністю I групи щорічно безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування; у разі самостійного придбання путівки її вартість компенсує Фонд у розмірі, встановленому правлінням Фонду.

Потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються також витрати на проїзд до місця лікування і назад. За наявності медичних показань для одержання автомобіля і наявності або відсутності протипоказань до керування ним Фонд забезпечує потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організовує та оплачує навчання водіння автомобіля, а також виплачує компенсацію на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку та на умовах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

У Біловодському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду у Луганській області на обліку перебувають 4263 потерпілих та члени їх сімей, серед яких 725 осіб з інвалідністю, з них: особи з інвалідністю І групи – 20 осіб, ІІ групи – 64 особи та ІІІ групи – 641 особа. Кожна особа з інвалідністю отримує необхідну підтримку, в тому числі щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, страхові виплати на медичну та соціальну допомогу. Протягом 2019 року Біловодським відділенням управління профінансовано виготовлення та поставку потерпілим ортопедичного взуття, протезів, лікування потерпілих у стаціонарних відділеннях лікувально-профілактичних закладів, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, лікування в санаторно-курортних закладах. За 10 місяців поточного року видатки на медичну та соціальну допомогу потерпілим склали 663,1 тис. гривень.

З метою забезпечення сприятливих умов для безперешкодного доступу до службового приміщення відділення встановлено кнопку для виклику спеціалістів, укладено угоду про співпрацю Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального  страхування України у Луганській області та Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області. Метою угоди є забезпечення доступності послуг, що надає Фонд на рівні територіальної громади та організації ефективного прийому та обслуговування осіб шляхом створення та функціонування віддаленого робочого місця спеціаліста відділення в адміністративному центрі територіальної громади.

Користуючись нагодою, висловлюємо слова вдячності всім особам з інвалідністю за силу духу, оптимізм та мужність, активну життєву позицію, вашим рідним і близьким за допомогу, турботу, підтримку і захист, щоденне піклування та увагу. Від усього серця зичимо здоров`я, оптимізму, родинного затишку, благополуччя. Нехай на вашому життєвому шляху трапляються лише добрі люди, які допоможуть вам саме у ту мить, коли вам це найбільше потрібно.