Прес-центр13 квітня 2020, 14:04

Безпека праці під час роботи з пестицидами та агрохімікатами

У зв`язку з початком весняно-польових робіт Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертається до посадових осіб підприємств агропромислового комплексу з проханням звернути увагу на дотримання організаційних, санітарно-гігієнічних і технологічних заходів, які спрямовані на забезпечення оптимальних умов життєдіяльності людини, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів у народному господарстві.

            Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в охороні здоров’я та побуті, а також продаж їх населенню повинні здійснюватися тільки відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього. Вказані документи з визначенням науково обґрунтованих регламентів застосування (норм витрат, кратностей обробок, обмежень щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання урожаю) повинні бути погоджені Міністерством охорони здоров’я України і є обов’язковими до дотримання на території країни.

            На сьогоднішній час діє Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, доповненний з 01.01.2017 згідно із вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 № 1328.

            Пестициди входять до складу небезпечних вантажів, що потребують спеціальних умов транспортування і зберігання, тому у п. 1.6 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві. Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98», затверджені наказом МОЗ України від 03.08.1998 № 1, зазначено, що на території України дозволяється транспортування, зберігання і застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у Порядку надання дозволу на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів іноземного виробництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів  України від 04.03.1996 № 288.

            Транспорт для перевезення пестицидів повинен мати сигнальне фарбування кузова і бортовий напис «Отрути». Відповідно, на транспорті господарств, що виділяється для перевезень пестицидів, повинні встановлюватися сигнальні прапорці, які кріпляться до кабіни і на кутах кузова. Транспорт для перевезення пестицидів підлягає паспортизації санітарно-епідеміологічною службою, повинен бути справним і легко піддаватися знезараженню.

            Транспортування пестицидів допускається тільки у супроводі спеціально виділених і проінструктованих осіб. Транспортування може бути довірено водію транспорту після проходження ним відповідного інструктажу. Відповідальні за перевезення особи повинні стежити за станом тари і негайно ліквідувати ушкодження. Швидкість руху транспорту під час перевезення пестицидів повинна бути не більше 40 км/год, а під час дощу, туману і снігопаду не більш 20 км/год. Забороняється перевозити пестициди при обмеженій видимості (до 300 м).

     До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт із пестицидами, відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 № 746.
     Особи, що контактують із пестицидами (транспортування, зберігання, фасування, навантаження, розвантаження, приготування робочих розчинів, заправка апаратури, протруювання і сівба посівного матеріалу, його фасування, а також фумігація, обприскування, обпилювання, внесення в ґрунт, дезінсекція, дератизація та ін.), зобов'язані використовувати справні засоби індивідуального захисту.
      У комплект ЗІЗ входять спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички, захисні окуляри, респіратори або протигази. ЗІЗ повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи.  

           Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, яке добре провітрюється. Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими — 6 годин на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов'язаних із застосуванням пестицидів).

            До виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров’я, а також особи, зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, визначеному Міністерством охорони здоров’я України. Проходження оглядів відмічається в медичних книжках працюючих із пестицидами, а також у санітарних паспортах на право одержання і зберігання пестицидів та мінеральних добрив.

            Зберігання пестицидів допускається на спеціально призначених для цього складах. Відповідальність за зберігання і видачу пестицидів несе завідувач складу, в обов`язки якого входять прийом, розміщення і видача пестицидів, спостереження за справністю тари, а також організація робіт: знешкодження інвентаря, порожньої тари з-під пестицидів, прибирання і знешкодження території складу. Всі пестициди, які приходять на склад і відпускаються зі складу, записуються в книгу приходу-витрат, яка пронумеровується, прошнуровується і скріпляється печаткою. Кількість пестицидів, що відпускаються, повинна відповідати одноденній потребі. У кінці робочого дня невикористані пестициди здаються на склад, про що роблять запис у книзі прийому і здачі пестицидів, указуючи кількість.

            Усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10 год.) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години в похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° C.

            До початку робіт усі машини, механізми та апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і устроїв, а також відрегульовані на необхідні норми витрат.

            До місць обробок розчини пестицидів повинні доправлятися в спеціальних ємностях. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватись протіканням або розсипанням препаратів. Заправка проводиться при повній зупинці машин.

            Збільшення норми витрат призводить до підвищення концентрації робочих розчинів, що, в свою чергу, збільшує ризик ушкодження здоров`я працюючих, а рослини отримають опіки.

            Після проведення вантажно-розвантажувальних робіт, транспортування, перезатарювання і застосування пестицидів підлягають знешкодженню забруднений ними ґрунт і поверхня в місцях підготовчих операцій, а також машини, що використовувались і апаратура (протруювачі, оприскувачі, сівалки, транспортні засоби), тара з-під пестицидів і протруєного насіння, невикористані робочі розчини, непридатні препарати, промивні стічні води, що містять пестициди і засоби індивідуального захисту. Не можна промивати ємності агрегату, насоси, комунікації біля водойм.

            Знезараження тари (скляного посуду, металевих бочок, каністр) проводять кальцинованою содою, гашеним вапном. Підлогу, забруднену отрутою, миють кальцинованою содою — 200 грамів на відро води.

     Гумовий спецодяг (взуття, рукавиці, фартухи та ін.) і одяг з тканин із плівковим покриттям знешкоджують водяною кашкою хлорного вапна у співвідношенні 2:1 з наступним промиванням водою.
     Спецодяг, забруднений фосфор- і дінітрофенольними пестицидами, витрушують, а потім замочують у мильно-содовому розчині протягом 6-8 годин. Після цього його 2-3 рази піддають пранню у вказаному гарячому мильно-содовому розчині.
      Спецодяг, забруднений хлорорганічними пестицидами, замочують у гарячому 0,5-відсотковому содовому розчині (експозиція 6 годин), перемішують і тричі змінюють розчин. Його прання проводять у мильно-содовому розчині.
     Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує, що державна політика України у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами, базується на пріоритетності збереження здоров'я людини і охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів, а виконання державних стандартів, санітарних норм та інших нормативних документів скоротить до мінімуму вірогідність настання нещасних випадків під час весняно-польових робіт.