Прес-центр13 липня 2020, 15:07

Чи обов’язково платити, якщо звертаєшся до відділу ДРАЦС?

Відповідає юрист Міловського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Потоцька:

«Якщо особа звертається до відділу ДРАЦС для отримання певних документів (наприклад: повторного свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть) або для реєстрації актів цивільного стану (наприклад: реєстрація народження, шлюбу, розірвання шлюбу і. т.д.) то спочатку повинна сплатити за ці послуги. Обов’язкова сплата – це «державне мито», і воно має дуже незначний розмір – не більше кілька гривень. Але працівник ДРАЦС може запропонувати сплатити не тільки «державне мито», а й так звані «платні послуги», що становлять вже десятки чи сотні гривень. При цьому працівник ЦРАЦС не повідомляє відвідувача, що саме ці «платні послуги» є не обов’язковим, а цілком добровільним внеском, і від їх сплати можна відмовитись. Послугу відвідувачу повинні надати в будь-якому випадку, він повинен обов’язково сплачувати тільки невеличке «державне мито», а «платні послуги» відділів державної реєстрації актів цивільного стану сплачуються лише за бажанням громадянина!

Які правові підстави для платних послуг ДРАЦС?

Відповідно частини 3 статті 20 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», за державну реєстрацію актів цивільного стану та за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, справляється лише державне мито у розмірі, визначеному законом.

Порядок надання платних послуг затверджується Міністерством юстиції України. Перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1168. Кошти, одержані від надання платних послуг, зараховуються до державного бюджету.

Відповідно пункту 5 Порядку надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 3335/5 від 27.12.2010, надання платних послуг здійснюється НА БАЖАННЯ та ЗА ПИСЬМОВОЮ ЗГОДОЮ фізичної особи, в якій зазначаються прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання (перебування) та вид платної послуги згідно з Переліком.

Працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язані попередити фізичну особу про вартість послуги.

Відмова фізичної особи від отримання платних послуг не впливає на реалізацію її прав та інтересів.

Плата за такі послуги здійснюється в безготівковій формі шляхом попередньої оплати, підтвердженням якої є платіжний документ (квитанція, платіжне доручення) з відміткою банку.

Надання платних послуг спрямовано на покращення обслуговування громадян під час їх звернення до відділів державної реєстрації актів цивільного стану з питань, пов’язаних з державною реєстрацією актів цивільного стану, та сприяє належній реалізації їх інтересів.»

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, 099 460 93 68, до Біловодського бюро (06466) 9-12-78, до Станично-Луганського бюро (06472) 2-14-54, чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно. Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!