Прес-центр25 липня 2019, 14:07

До уваги пільговиків!

З 1жовтня 2019 року, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» запроваджено порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

      Дія цього Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільги згідно із Законами України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тотального режиму 1917-1991 років», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (крім військовослужбовців), «Про Службу безпеки України», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про бібліотечну справу», «Про музейну справу», «Про захист рослин», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни», «Про культуру», «Про освіту», «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», Кодексом цивільного захисту України (крім осіб рядового і начальницького складу), Основами законодавства України про охорону здоров’я.

      Право на отримання пільг, встановлених законами України, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї визначається Управлінням соціального захисту населення, яке розраховує щомісяця суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

       Виплата розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів через АТ «Ощадбанк» на рахунки підприємств, які надають комунальні послуги. За підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати пільг на поточні рахунки пільговиків в АТ «Ощадбанк». У разі відсутності відкритого поточного рахунка в АТ «Ощадбанк», банком відкривається поточний рахунок самостійно.

       Разом з тим, за заявою особи, яка має право на пільги, виплата пільги може здійснюватися у готівковій формі безпосередньо на поточний рахунок пільговика, з місяця, що настає за місяцем подання такої заяви Управлінню соціального захисту населення, у якій зазначаються реквізити поточного рахунка, відкритого пільговиком в АТ «Ощадбанк».

        Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої виконавцям комунальних послуг або виплаченою таким пільговикам готівкою.

        Пільговик зобов’язаний повідомляти структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг.

       Суми пільг, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пільговика, на вимогу Управління соціального захисту населення повертаються пільговиком до державного бюджету.

      У разі відмови пільговика добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги питання про її примусове стягнення вирішується у судовому порядку.

        За отриманням інформації пільговики звертаються до:

  • управління соціального захисту населення – щодо нарахування пільг;
  • виконавців комунальних послуг – про спожиті послуги, нараховані суми та розмір заборгованості;
  • АТ «Ощадбанк» - про операції щодо перерахування коштів виконавцям комунальних послуг та зарахування на поточні рахунки.

ВАЖЛИВО! З метою перевірки інформації внесеної до карток пільговиків в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги,  необхідно ТЕРМІНОВО звернутися до Управління соціального захисту населення за адресою: смт. Біловодськ, вул. Центральна, буд.87, кабінет №7 або за телефоном:(06466)9-23-84, (06466)9-18-80.