Прес-центр17 грудня 2019, 13:12

Економічне обґрунтування цін на природній газ для побутових споживачів

У зв’язку з неодноразовими зверненнями мешканців Біловодського району щодо роз’яснень стосовно нарахувань за спожитий природній газ, з метою дотримання ст. 20 Господарського кодексу України (право споживача на захист своїх прав і законних інтересів) та надання вичерпної інформації населенню про ситуацію, що склалась на ринку енергетики, а саме у сфері газопостачання, було проведено аналіз економічного обґрунтування цін на природній газ для побутових споживачів.

На території Луганської області функції оператора газорозподільчих мереж здійснює ПАТ «Луганськгаз». Під час розрахунків за спожитий природній газ побутовими споживачами по вузлах обліку оператор керуються нормами Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної Комісії, що здійснює Державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) від 30.09.2015р. № 2494 та Типового договору, затвердженого Постановою НКРЕКП  від 30.09.2015р. № 2498, а також додатками до Наказу Міністерства палива та енергетики України № 116 від 26.02.2004 року «Методика приведення об`єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу».

Виходячи з вищенаведеного,  оператори газорозподільчих мереж мають самостійно під час розрахунку тарифу додавати температурний коефіцієнт приведення об`єму газу до стандартних умов, але НКРЕКП в роз’ясненнях наполягає на тому, що матеріальні витрати на покриття виробничо-технологічних витрат включені до тарифу на розподіл природного газу.

З метою недопущення підвищення загального рахунку для побутових споживачів газу НКРЕКП було прийнято Постанову від 10.04.2017 р. №494 «Про скасування деяких постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», що призвело до початку судового оскарження зазначеної постанови товариством ПАТ «Луганськгаз».

Враховуючи вищезазначене та беручи до уваги, що станом на 13 грудня 2019 року постанова НКРЕКП від 10.04.2017р. №494 не набула чинності у повній мірі, ПАТ «Луганськгаз» має змогу правомірно застосовувати норми приведення виміряного побутовим лічильником природного газу до стандартних умов, відповідно до Методики № 116.

Інформація про подальші судові розгляди справи стосовно визначення правомірності постанови НКРЕКП від 10.04.2017р. №494 відсутня.