Прес-центр14 грудня 2020, 08:12

Європейський інвестиційний банк допомагає громадам Луганщини створювати комфортні та безпечні умови життєдіяльності

Відновлювати об’єкти соціальної інфраструктури громадам Луганщини допомагає Проєкт «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», який реалізується за кошти Європейського інвестиційного банку. Завдяки цій Програмі громади мають можливість залучити додаткові ресурси на розвиток своїх територій.

У Луганській області за кошти ЄІБ реалізується 40 проєктів на загальну суму понад 400 млн гривень, завдяки чому відбудовуються заклади освіти (64 % від загальної суми коштів), охорони здоров’я (12 %), об’єкти водопостачання та водовідведення (11 %), адміністративні будівлі (5 %), гуртожитки (2 %), будуються котельні на об’єктах соціальної сфери (5 %).

До кінця року очікується, що на реалізацію проєктів буде використано близько 80,0 млн гривень, що суттєво перевищує (у 3,5 рази) освоєння коштів у 2018-2019 роках.  

Слід зазначити, що головою обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сергієм Гайдаєм в цьому році проведено чотири засідання робочої групи з координації  субпроєктів у рамках реалізації Проєкту «Надзвичайна кредитна програма  для відновлення України», що сприяло більш ефективній взаємодії між всіма зацікавленими сторонами.

Вагому підтримку у впровадженні НКПВУ здійснює проєкт технічної допомоги, що реалізується ПРООН, робота експертів якого спрямована на зміцнення та розвиток потенціалу кінцевих бенефіціарів в рамках програми і їх підтримку на всіх етапах проєктного циклу.

Департаментом економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації здійснюється супровід та моніторинг стану впровадження проєктів кінцевими бенефіціарами, надається організаційна та консультаційна підтримка.  

Наразі в рамках НКПВУ в повному обсязі використано кошти по 8 проєктах на загальну вартість 16,6 млн гривень, з них: 4 проєкти  –
м. Сєвєродонецьк; 1– Красноріченська ОТГ; 2 – м. Кремінна; 1 – с. Морозівка.

Так, у 2020 році завершені роботи з капітального ремонту Морозівської загальноосвітньої школи I-III ступенів, яка була введена в експлуатацію ще у 1970 році. В рамках проєкту на суму 4,0 млн гривень здійснено заміну покрівлі, віконних та дверних блоків, вимощення навколо будівлі, утеплення фасаду тощо.

Також в поточному році замінені віконні блоки та двері будівлі Красноріченської загальноосвітньої школи I-III ступенів на 1,2 млн гривень.

Завершується реалізація проєкту з капітального ремонту (термомодернізації) комунального дошкільного навчального закладу «Ластівка» в смт Мілове загальною кошторисною вартістю 7,1 млн гривень. На об’єкті вже замінено та модернізовано систему опалення, встановлено водостічну систему, частково замінено покрівлю, утеплено фасад, замінено вікна та двері.

Розпочато капітальний ремонт будівлі дитячо-юнацької спортивної школи № 1 у м. Рубіжне, загальна кошторисна вартість якого становить 9,86 млн гривень. Вже відремонтовано покрівлю та утеплено будівлю, відремонтовано та замінено систему опалення спортивного залу тощо.

У Лозно-Олександрівській ОТГ реалізується проєкт зі створення Центру дитячо-юнацької творчості та реабілітації «Kidstime» на базі колишнього будинку культури, загальною кошторисною вартістю 17,2 млн гривень. Там планують відкрити гуртки, студії та творчі об'єднання, завдяки створенню яких буде організовано дозвілля дітей дошкільного та шкільного віку, молоді та жителів громади в цілому. На об’єкті вже встановлено системи опалення, водовідведення та водопостачання, а також проведено монтаж зовнішніх водопровідних мереж, розпочато заміну вікон та покрівлі.

Одним з актуальних питань сьогодення є створення належних умов перебування громадян в закладах охорони здоров’я. В рамках цього напряму реалізується 5 проєктів, загальна кошторисна вартість яких складає більше 52 млн гривень, з яких наразі використано 12,7 млн гривень.

Завершується капітальний ремонт будівлі поліклініки Міловського територіального медичного об’єднання, за яким освоєно більше як 80 % коштів від вартості робіт. На об’єкті замінено дверні та віконні блоки, покрівля, ведуться внутрішні роботи та утеплення фасаду.

У місті Кремінна реалізовано проєкт з підвищення енергоефективності муніципальної будівлі міської ради на 1,6 млн гривень. Відремонтовано приміщення, фасад з утепленням стін, замінено віконні блоки.  

У с. Містки ремонтують адміністративну будівлю по вул. Миру, 15, яка побудована в 60 роках минулого століття та в останні роки не використовувалась. Це дасть можливість в одному приміщенні  надавати послуги різного спектру (побутові, культурні, спортивні, адміністративні) та створити до 15 нових робочих місць. Наразі там вже відремонтовано дах, замінено віконні блоки, укріплений фундамент, виконані роботи по зміцненню підлоги тощо.

Також у м. Сєвєродонецьк в 2020 році завершено два проєкти з будівництва пелетних котелень із п’яти, що включені до НКВПУ. Це котельні навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа колегіум» та комунального закладу «Сєвєродонецький міський палац культури», на будівництво яких використано 5,83 млн гривень коштів НКПВУ та 0,757 млн гривень міського бюджету.

Крім цього, в стадії завершення ще три проєкти з будівництва аналогічних котелень для загальноосвітньої школи № 18, дитячо-юнацької спортивної школи № 1, Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні.

Із жовтня 2020 року розпочаті роботи з капітального ремонту приміщень будівлі гуртожитку Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва.

Тож, для 62 студентів, з яких 9 внутрішньо переміщені особи, будуть створені належні санітарно-гігієнічні умови проживання.

Також ЄІБ погоджено результати закупівель робіт, технічного нагляду за трьома проєктами Луганської області. Один з них – проєкт з реконструкції частини гуртожитку по вул. Студентській, 28-а, м. Рубіжне, загальною вартістю 7,24 млн гривень. Зокрема, передбачена реконструкція четвертого поверху будівлі під розміщення 12 двокімнатних квартир для родин внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців та соціально незахищених верств населення.

На вирішення проблем з відновлення інженерних мереж водопостачання та водовідведення, зношеність яких складає 80 %, направлений комплексний проєкт міського комунального підприємства «Сватівський водоканал» з капітального ремонту аварійних ділянок та об'єктів. Наразі вже розпочато заміну водопроводних та каналізаційних мереж. Це зменьшить втрати води на 3 %, електроспоживання до 7 %, експлуатаційні витрати на 35-40 %.

У 2021 році розпочнеться реалізація проєкту з реконструкції очисних споруд комунального підприємства Рубіжанського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства загальною кошторисною вартістю 37,1 млн гривень, який направлений на поліпшення екологічного стану регіону. Очисні споруди та обладнання там експлуатуються з 1976 року. За проєктом вже укладені договори підряду, технічного нагляду, та направлені на погодження ЄІБ.