Прес-центр10 липня 2017, 14:07

Інспекція Держенергонагляду у Луганській області попереджує щодо правил безпечного поводження населення поблизу енергооб’єктів

Шановні мешканці смт Біловодськ та Біловодського району.    

        Щорічно в Україні гине понад півтисячі людей від ураження електричним струмом. Як свідчить статистика, передусім, у цій «групі ризику» опиняються розкрадачі електробладнання, що самовільно проникають на територію трансформаторних підстанцій або ж зрізають дроти ліній електропередач. Ризикують своїм здоров’ям і життям і ті, хто нехтує правилами безпечного поводження поблизу енергооб’єктів та в охоронній зоні ліній електропередач. Додаткова небезпека виникає під час проходження грозових фронтів, коли негода створює передумови для пошкодження або обриву проводів повітряних ліній електропередач.

 Щоб не поповнити сумну статистику випадків ураження електрострумом, слід пам’ятати декілька простих правил безпеки:                             

1. Категорично забороняється підходити до обірваного проводу лінії електропередач ближче, ніж на 8 метрів, аби не бути ураженим електричним струмом. При виявленні провисаючого або обірваного проводу, чи інших пошкоджень електричного обладнання, необхідно негайно організувати охорону цього місця, щоб уникнути наближення до нього людей. Після цього, слід терміново повідомити про виявлені пошкодження в диспетчерську службу Біловодського РЕМ ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання»  за телефоном: (06466) 2-03-77, або 050-426-24-53.

2. Якщо ви помітили обірвані дроти на лініях електропередач або відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи по демонтажу ліній електропередач або обладнання трансформаторної підстанції людьми, що не є працівниками ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (це легко розпізнати по логотипу на транспорті і спецодягу), – негайно повідомте про  це в селищну або сільську ради, в міліцію або в диспетчерську службу Біловодського РЕМ ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».                                                                                           

3. Пам’ятайте, що будь-який провід або прилад електрообладнання може знаходитися під напругою! Тож у жодному разі не намагайтеся самостійно відновити електропостачання своїх домоволодінь при виявлених пошкодженнях. Роботу з відновлення електромереж повинні виконувати тільки працівники ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

4. Категорично забороняється підніматися на опори електропередачі, проникати к електроустаткуванню трансформаторних підстанцій, демонтувати їхні елементи, а також відкривати двері та люки цього обладнання; вставляти у вентиляційні отвори електричних підстанцій сторонні предмети; накидати на електричні проводи та ізолятори різноманітні предмети.                                         

5. Забороняється облаштовувати ігрові і спортивні майданчики, зводити будь-які споруди, складувати дрова чи солому під повітряними лініями електропередач та повітряними вводами до будинків.                                                                

6. Не дозволяйте дітям гратися в охоронних зонах ліній електропередач та поблизу інших електроустановок, запускати поблизу повітряних ліній електропередач спортивні моделі літальних апаратів та повітряних зміїв.                                      

7. Смертельно небезпечно перебувати біля повітряних і кабельних ліній електропередач під час грози; копати ями, саджати дерева та розводити багаття в охоронних зонах ліній електропередач.                                                                              

8. Не рибальте і не відпочивайте в охоронній зоні ліній електропередач.

 Інспекція Держенергонагляду у Луганській області також звертається до  батьків, вихователів та викладачів навчальних закладів. Роз’яснюйте дітям правила їх поведінки поблизу ліній електропередачі та інших енергооб’єктів, вимагайте їх неухильного дотримання та заохочуйте власним прикладом.

 Будьте обережними та відповідальними! Бережіть здоров’я і життя – власні – та ваших дітей!