Прес-центр24 червня 2020, 13:06

Короткостроковий прогноз появи та розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур у Біловодському районі на липень 2020 року

Багатоїдні шкідники

      Живлення гусені лучного метелика першого покоління буде продовжуватись та після завершення розвитку в середині липня гусінь залялькується. В  окремих осередках можливий розвиток підвищеної чисельності шкідника. Боротьбу з лучним метеликом проводять за чисельності гусені на буряках 4,0 – 5,0 екз на кв м, на соняшнику, овочах та багаторічних травах – 8,0 – 10,0 екз на кв м. Інсектициди, які будуть використовуватися, повинні бути зареєстровані та дозволені до використання в Україні.

      Гусениці озимої совки  будуть продовжувати живлення на заселених площах та в ІІ декаді липня будуть заляльковуватися.  Знищенню гусениць та лялечок сприяє міжрядний обробіток ґрунту на просапних та овочевих культурах. 

      Із листогризучих совок на посівах всіх культур будуть шкодити капустяна, городня, С- чорне, совка – гамма, бавовникова та інші.

      На початку липня продовжуватиметься літ, яйцекладка та відродження стеблового (кукурудзяного) метелика на посівах кукурудзи, проса та інших товстостебельних культур. При виявленні більше 18% рослин з яйцекладками, або 6-8 % рослин з гусеницями 1 – 2 віку необхідно провести обприскування дозволеними до використання в Україні інсектицидами.

 

Шкідники та хвороби зернових культур

      На початку липня буде завершуватись  живлення клопа – шкідливої черепашки на посівах зернових колосових культур та на дикорослих злакових рослинах, після доживлення проходитиме переліт в місця зимівлі.

      Жуки хлібного туруна (жужелиці) будуть концентруватися в місцях  втрат зерна під час збору урожаю та підуть у літню діапаузу. Важливим заходом для зниження чисельності хлібного туруна є своєчасне знищення падалиці на полях після пшениці та ячменю.

       Опади та підвищена температура повітря на початку липня будуть сприяти розвитку  фузаріозу та септоріозу колосу на посівах озимої пшениці, ячменю.

      У посівах кукурудзи, в залежності від погодних умов, розмножуватимуться попелиці, бавовникова совка, стебловий метелик. Із хвороб повсюди розвиватиметься гельмінтоспоріоз, осередково – пухирчаста та летуча сажки.     

 

Шкідники та хвороби зернобобових культур

та багаторічних трав

    Гусениці   горохової плодожерки завершать свій розвиток вийдуть з бобів та в міцних павутинних коконах будуть знаходитись у поверхневому шарі грунту до весни.

     Гороховий зерноїд буде продовжувати шкодити зерну гороха. Для попередження вильоту жуків зерноїда зразу після збору врожаю необхідно провести хімічну обробку.

      На посівах багаторічних трав розвиватимуться трав’яні клопи, довгоносики (листоїди та насіннєїди), гусениці листогризучих совок, попелиці, трипси та інші. Багаторічні бобові трави за умов підвищеної вологості повітря уражатимуться такими хворобами як: бура листкова плямистість, борошниста роса.

 

Шкідники та хвороби технічних культур

      На посівах кормових буряків у липні очікується осередкове підвищення чисельності бурякової попелиці та бурякових блішок нового покоління, також можливий розвиток церкоспорозу та борошнистої роси.

      Посіви соняшнику заселятимуть геліхризова попелиця, клопи та гусениці листогризучих совок.  Захищають соняшник перед цвітінням в разі заселення попелицями. ЕПШ 20% заселених рослин і наявності на кожній рослині 40-50 екз. попелиць при відсутності ентомофагів.

     В окремих  осередках можливий розвиток підвищеної чисельності личинок соняшникової шипоноски, соняшникового вусача та гусениць лучного метелика. Під час цвітіння соняшнику буде проходити літ та яйцекладка соняшникової вогнівки.

      Волога та тепла погода сприятиме розвитку на соняшнику білої та сірої гнилі, переноспорозу та різних плямистостей.

 

Шкідники  та хвороби картоплі та овочевих культур

       У липні картоплі, томатам, іншим пасльоновим культурам шкодитимуть жуки і личинки колорадського жука другого покоління, відбуватиметься спарювання та відкладання яєць.

      Посіви капусти заселятимуть хрестоцвіті попелиці, блішки, гусениці капустяної молі, капустяної совки, біланів.

      За сприятливих умов (підвищена вологість повітря, рясні роси) будуть прогресувати на картоплі та томатах - макроспоріоз та фітофтороз, на огірках - переноспороз та бактеріоз, на капусті – фомоз та бактеріоз.  Для збереження врожаю необхідно проводити обробіток проти хвороб дозволеними в Україні препаратами.

 

Шкідники та хвороби плодових насаджень

       У плодових насадженнях в липні розвиватиметься друге покоління яблуневої плодожерки, гусениці якої пошкоджуватимуть плоди яблуні середніх та пізніх сортів та продовжуватиметься розвиток І-го покоління фітофага. Значної шкоди яблунева плодожерка завдаватиме передусім незахищеним садам. Обробки проти гусені плодожерки проводять через кожні два тижні.

       Скрізь у зерняткових і кісточкових садах наростатиме чисельність сисних шкідників (попелиць, кліщів, медяниці, щитівок), які висмоктуючи соки, виснажуватимуть дерева і знижуватимуть врожай.

      Із захворювань у садах матимуть значення парша та борошниста роса. Хімічний захист проти яблуневої плодожерки суміщають з обробками проти парші та борошнистої роси.

      Застосовуючи засоби захисту рослин слід пам`ятати, що для кожного пестициду є певний строк останньої обробки в днях до збирання врожаю.

       Обробки сільськогосподарських культур при високих температурах повітря (вище + 25ºС) проводити у вранішні та вечірні години при суворому дотриманні техніки безпеки, санітарних норм.