Прес-центр7 липня 2021, 18:07

«Моя позиція – сформувати з ветеранів активну частину громадянського суспільства, яка працюватиме на розвиток свого регіону», – Юлія Лапутіна зустрілась із очільником області та ветеранською спільнотою Луганщини

Перебуваючи на Луганщині, міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна обговорила із очільником області Сергієм Гайдаєм проблеми, які найчастіше порушують учасники АТО/ООС.

«Моя позиція така – сформувати з ветеранів активну частину громадянського суспільства, яка працюватиме на розвиток свого регіону», – почала розмову Юлія Лапутіна та у підтвердження подарувала Сергію Гайдаю пам’ятний сувенір, виготовлений під брендом «Зроблено ветераном».

Найболючішими проблемами залишаються питання забезпечення учасників бойових дій, насамперед, АТО/ВПО, житлом та земельними ділянками. Ветерани нарікають на непрозорість цих процесів. Сергій Гайдай, пояснив, що він добився фінансування на добудову двох будинків у Рубіжному та одного – у Кременній, який, до речі, відповідатиме усім умовам інклюзії. Це близько 100 квартир, частину з яких отримають й захисники України.

Окремо обговорили лікування та оздоровлення учасників АТО/ООС.

Пані міністерка, яка до цього вже побувала у Центрі відновлювального лікування та реабілітації ветеранів війни у Рубіжному, і знала про проблему фінансування його послуг, пообіцяла пропрацювати можливість перерозподілу невикористаних міністерством коштів на психологічну реабілітацію та оздоровлення ветеранів на Луганську область.

Зупинились також на проблемах жінок-військовослужбоців, які притаманні усій Україні. Це й нешанобливе ставлення у суспільстві, й проблема дітей, яких мами залишають у притулках на час контракту із ЗСУ. Для їх вирішення міністр  пропонує запровадити посаду гендерного омбудсмена.

Сторони також обговорили питання створення меморіального комплексу на місці поховання тимчасово невстановлених захисників України поблизу Старобільська. Сергій Гайдай запевнив, що це питання вже вирішується, проте процес тривалий, оскільки кладовище знаходиться на землях лісгоспу. Вже розроблена покрокова дорожня карта цього проєкту. Зі свого боку Юлія Лапутіна гарантувала усіляку підтримку та прискорення його реалізації на урядовому рівні.

Власне ці ж питання були обговорені й під час зустрічі міністра із представниками ветеранських громадських організацій.

Як пріоритетні напрями роботи міністерства Юлія Лапутіна визначила: створення умов для переходу з військової кар’єри до цивільного життя, розвиток ветеранського бізнесу, зокрема просування бренду «Зроблено ветераном», а також створення «Ветеранського українського фонду». «Це буде державна установа, яка представлятиме усі ветеранські політики. В абсолютно прозорому форматі», – додала вона.

Значна увага була приділена питанням перевірки законності призначення статусу УБД та патріотичного виховання молоді.

Резюмуючи запеклу дискусію з цього приводу, Юлія Анатоліївна наголосила: «Гідно солдата та офіцера, коли вони йдуть захищати державу не за статус, а заради її незалежності», – проте, повідомила, що електронний реєстр ветеранів створений і запрацює вже до Дня Незалежності України. Крім того, вже функціонує інформаційно-довідкова система по закладах охорони здоров’я.

Як зазначила Юлія Лапутіна, це своєрідний «booking» для ветеранів, на якому вони самі обиратимуть заклад для оздоровлення.

Також було презентовано спільний проєкт СБУ, МКІП та Інституту національної пам’яті України – «Боротьба за свідомість», в рамках якого були передані книжки для бібліотек м. Сєвєродонецька та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Листи подяки за свою патріотичну діяльність від Міністерства у справах ветеранів отримали засновник музею АТО у м. Рубіжному Андрій Трощий, директор лисичанського КЗ НВК «Гарант» Світлана Боровкова, а також Луганська обласна спілка учасників бойових дій «Ветерани АТО Луганщини», Східноукраїнський Національний університет імені Володимира Даля та ГО Фундація «Жіноча ініціатива».