Прес-центр18 cічня 2019, 15:01

Можливості Он-лайн будинку юстиції для громадських організацій

У 2017 році в Україні стартував сервіс «Он-лайн будинок юстиції», однією із складових частин якого є можливість проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи.

Суть послуги полягає у попередньому наданні документів реєструючому органу для аналізу, та у разі необхідності, зазначення недоліків у документах. Попередня правова експертиза документів, що подаються для проведення державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи, надає впевненості заявнику у тому, що документи, які будуть подані для державної реєстрації створення громадської організації, будуть відповідати вимогам діючого законодавства України та допомагає в найкоротший строк зареєструвати громадську організацію.

Проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для проведення державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи, здійснюється безкоштовно. Подати документи можна протягом 24 годин на добу. Попередня правова експертиза не звільняє від подальшого подання документів до Головного територіального управління юстиції у Луганській області для державної реєстрації створення громадської організації.

Для того, щоб скористатися зазначеною послугою, необхідно зробити наступні кроки:

за допомогою інтернет-браузера перейти за адресою https://online.minjust.gov.ua/;

зареєструватися в «Он-лайн будинку юстиції», створивши особистий кабінет;

в основну меню  обрати  пункт «Реєстрація бізнесу та ГО», після чого натиснути на підпункт «Громадська організація»;

4) після заповнення особистих даних, завантажити підготовлені скан-копії документів, які визначені частиною першою статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», а саме:

- заява про державну реєстрацію створення юридичної особи,

- рішення засновників про створення юридичної особи,

- реєстр осіб, які брали участь в установчому з’їзді (конференції, зборах),

- відомості про керівні органи громадського формування, відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій,

- установчий документ юридичної особи.

4) після прикріплення файлів та надання згоди на обробку персональних даних, натиснувши на кнопку «подати заяву», на екрані з’явиться повідомлення  про подання документів.

Після  попереднього розгляду документів  на вказану електронну пошту надійде повідомлення про наслідки розгляду.

У випадку наявності суперечностей та не відповідності вимог законодавства, заявнику в електронному листі буде повідомлено про всі недоліки які виявлені під час попередньої правової експертизи документів. У разі відсутності недоліків, заявнику в електронному листі буде направлено відповідне повідомлення та вказано місце куди можна подати  оригінали  документів.

 

Головне територіальне

управління юстиції

у Луганській області