Прес-центр7 липня 2018, 12:07

На Луганщині пройшов фестиваль української іграшки та гри

Вчора, 6 липня, у м. Кремінній відбувся ІІІ обласний фестиваль української народної іграшки та гри, на який зібралися представники закладів культури, народні майстри та творчі колективи з усієї Луганщини. За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуза у заході взяв участь його заступник Юрій Клименко. Він привітав гостей та учасників свята, зачитавши звернення очільника області.

«Показово, що це відбувається на Сході України, адже попри міфи, культура Луганської області – українська. Ми маємо відроджувати наші традиції, навчати своїх дітей. Кожна лялька-мотанка чи глиняний коник пов’язує нас із нашими предками, стає дороговказом для національного відродження, – йшлося у зверненні. – Наша сила – у єдності. Тільки об’єднавши зусилля у різних сферах – громадській, професійних, хобі – ми зможемо досягти успіху. На Луганщині створено 12 галузевих асоціацій. Це нова платформа для консолідації суспільства, покликана задати імпульс знекровленому війною регіону. Ми маємо відродити довіру один до одного і віру у власні сили».

В умовах несприятливих психологічних обставин, в яких вже п’ятий рік перебувають мешканці Луганщини, проведення такого фестивалю є напрочуд актуальним. Це не лише підтримка та розвиток народних традицій, а своєрідна мистецька терапія за допомогою занурення в ігри та фольклор.

Дійство відбувалося на мальовничому березі р. Красна. Учасників та гостей свята розважали виступи Луганського обласного Козачого кінного театру, артистів театру юного глядача Сєвєродонецького міського Палацу культури, ансамблю пісні і танцю «Радани» Луганської обласної філармонії, а також професійних і аматорських колективів закладів культури області.

Під час фестивалю усі бажаючі мали можливість познайомитися з різними техніками створення народних іграшок з природних матеріалів. Для цього була організована робота майданчику «Етноіграшка», де майстри декоративно-ужиткового мистецтва з усіх районів провели майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки, обрядової ляльки, текстильної іграшки, українського козачка, глиняної іграшки тощо. Гості фестивалю також могли навчитися в’язанню на пальцях, плетінню мандал та ловців снів.

У рамках свята було організовано благодійну зону «Крамничка добрих справ», де відвідувачі фестивалю під час майстер-класів виготовляли іграшки, що потім будуть передані дітям із прифронтових населених пунктів, з малозабезпечених сімей, а також тим, які перебувають у закладах психологічної реабілітації. Гості фестивалю також могли купити вже готових ляльок у майстрів та зробити власний благодійний внесок.

Великою складовою фестивалю також була робота ігрових майданчиків. На спеціальних дитячих та дорослих ігрових зонах працівники культури – знавці народних традицій – долучали гостей до сезонно-обрядових, побутових ігор, ігор-атракціонів, забав тощо. Дорослі, діти, молодь – усі бажаючи, поринаючи у традиції народних розваг, стали учасниками обрядових, хороводних, театралізованих та сюжетно-ігрових програм різноманітної тематики. «Струмочок», «Хто кого перетягне», «Очищення кропивою», «Тинок», «Бій мішками», «Коти – миші» – ці та багато інших ігор влаштовували на своїх майданчиках діячі культури різних районів Луганщини.

Під час свята працювала фото-зона та виставка техніки ДСНС.

На завершення заходу глядачів зачарувало обрядове дійство запалення Купальського вогнища.

Найактивніші учасники були нагороджені призами та грамотами.

Фестиваль був започаткований у 2016 році та проводиться згідно з Регіональною програмою розвитку української мови, культури, національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2016-2018 роки. Організатором виступає облдержадміністрація та Луганський обласний центр народної творчості.

Метою Фестивалю є відродження, збереження і розвиток українських народних традицій виготовлення іграшок, популяризації традиційних народних ігор, кращих зразків народної творчості та залучення широкого кола населення до вивчення фольклору.