Прес-центр13 листопада 2019, 09:11

Надання послуг з медичної реабілітації застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

Статтею 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р № 1105 визначена єдина соціальна послуга за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності – оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.

Відповідно до законодавства право на лікування в реабілітаційних відділеннях для забезпечення відновлення здоров’я  за рахунок коштів Фонду  має застрахована особа.

Медична реабілітація (відновне лікування) – вид медичної допомоги, що включає  систему лікувальних заходів, спрямованих на відновлення порушених чи втрачених функцій організму, профілактику ускладнень та рецидивів захворювання.

Застосування медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів допомагає якнайшвидше відновити здоров’я та працездатність людини, зменшити показник первинної інвалідності, підвищити рівень життєдіяльності, а також скоротити терміни тимчасової непрацездатності.

З 01 січня 2018 року запроваджено принципово новий механізм забезпечення застрахованих осіб соціальними послугами з лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.     А саме, застрахована особа направляється до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за її вибором, відповідно до медичних показань визначеного профілю медичної реабілітації, за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарської-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на стаціонарному лікуванні.

Заклади охорони здоров’я несуть відповідальність за якість медичного відбору та направлення хворих на лікування в реабілітаційні відділення за рахунок коштів Фонду відповідно до законодавства України.

Відновлення здоров’я застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду здійснюється за такими профілями медичної реабілітації:

 -Нейрореабілітація;

-М’язово-скелетна реабілітація;

-Кардіо-пульмонарна реабілітація;

-Медико-психологічна реабілітація учасників АТО

 -Реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

-Реабілітація при порушенні перебігу вагітності;

  -Інша (соматична) реабілітація.

Термін лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікуючим лікарем та ЛКК, який є необхідним для відновлення здоров’я та працездатності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби, але не більше 24 днів (мінімальний термін лікування 18 днів).

Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), затверджуються правлінням Фонду. У 2019 році граничний розмір таких витрат для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини) становить 600,0 грн, для супроводжуючих осіб – 420,0 гривень.

Протягом 9 місяців 2019 року Біловодським відділенням укладено 37 тристоронні договори про відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування  застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно- курортних закладів за рахунок коштів Фонду. Цей показник  у порівнянні з аналогічним періодом значно знизився, а саме на 63% від фактичного показника минулого року, станом на 01.10.2018 року на медичну реабілітацію було направлено 101 застраховану особу.

 За профілями медичної реабілітації за 9 місяців 2019 року застрахованими особами відновлено здоров’я :

- нейрореабілітація – 2 особи;

- м’язово –скелетна реабілітація – 20 осіб;

- кардіо-пульмонарна реабілітація – 13 осіб;

- інша (соматична) реабілітація – 2 особи.

Відновлення здоров’я проводилось у 19 санаторно-курортних закладах, найбільшим попитом у застрахованих осіб при отриманні медичної реабілітації користуються санаторії: ТОВ «Новопсковський санаторій «Перлина», ПраТ «Приазовкурорт «Клінчний санаторій «Бердянськ», ДП «Клінічний санаторій «Роща», ДП «Клінічний санаторій «Карпати» та санаторно-курортні заклади ПраТ  «Миргородкурорт».

Перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації для відшкодування витрат за надані застрахованим особам послуги із реабілітаційного лікування оприлюднено на офіційному веб-сайті Фонду (www.fssu.gov.ua).  Станом на 01.11.2019 року  53 санаторно-курортні заклади надають послуги з медичної реабілітації.