Прес-центр29 серпня 2019, 14:08

Обережно – дикорослі гриби!

    Після дощів швидко ростуть як їстівні гриби, так і отруйні, котрі можна побачити не тільки в лісі, але і на присадибних ділянках, скверах, парках. Тому, хто вперше вирішив збирати гриби необхідно їх вивчити, а потім під наглядом фахівців розпочати свій перший сезон. На жаль, помилки приводять до трагічних наслідків.    Отруєння дикорослими грибами щороку становлять серйозну проблему як на  території України, так і в області. Проблема профілактики  отруєнь залишається актуальною, так як пік отруєнь приходить на  вересень – жовтень.

    Що ж призводить до біди? 

    Основні  причини отруєнь:

    Найчастіше отруєння людей дикорослими грибами пов’язані із вживанням пластинчатих отруйних грибів, зокрема, блідої поганки. Отрута цього виду грибів наскільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до смерті декількох людей.

    Незважаючи на постійне інформування населення про те, як розпізнати бліду поганку, продовжують фіксуватись випадки помилкового її вживання. Це пов’язано з тим, що, по-перше, „бліда поганка” назва умовна, бо об’єднує зелену, жовту, білу поганки (кожна з них має свої зовнішні відмінності), по друге, поганка може змінювати свої характерні особливості в залежності від умов навколишнього середовища, кліматичних особливостей. В залежності від цих факторів її легко можна сплутати із печерицями польовими, деякими видами сироїжок, зеленушками.

    Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.

    Слід також наголосити, що багато їстівних грибів має своїх отруйних двійників.   Наприклад, печериці їстівні мають отруйних родичів печерицю жовтошкіру, печерицю темно лускувату, маслюки звичайні – маслюків несправжніх.

Не можна виключити і отруєння людей їстівними грибами. Із-за властивості накопичувати в собі всі чинники екологічного неблагополуччя, вони стають небезпечними для здоров’я.

    Отруєння можливі при їх неправильній, несвоєчасній кулінарній обробці. Неправильне приготування деяких грибів, які вважаються умовно-їстівними, часто є одним із важких етіологічних факторів грибних отруєнь. Багато  потерпілих стверджує, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим.

Отруєння виникають при вживанні старих, перезрілих грибів, які є добрим живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів.

    У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отже під час посухи гибів краще не їсти взагалі.

   Серед населення існують хибні твердження і невірні думки про способи визначення придатності грибів до споживання, деякі з них приведені нижче:

  • Одні вважають, наприклад, що отруйні гриби мають неприємний запах, смак. Але запах та смак смертельно отруйного гриба блідої поганки або червоного мухомора не має ніяких неприємних особливостей, а навпаки, запах блідої поганки нагадує запах звичайної печериці.
  • Інші твердять, що в молодому віці всі гриби їстівні. Насправді, бліда поганка однаково отруйна як в молодому, так і в зрілому віці.
  • Деякі гадають, що комахи та слимаки не їдять отруйних грибів. Це також абсолютно невірна думка, оскільки вони нарівні з їстівними грибами, їдять і сильно отруйні гриби. Грибами живлять багато видів комах, які одночасно є розповсюджувачами грибних спор.
  • Не допоможуть у визначенні отруйності грибів ні срібна ложка, ні головка цибулі або часнику. Насправді побуріння цибулі або часнику можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби в залежності від вмісту в них ферменту тирозинази. Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло  ряду амінокислот.

  Отже, засобів гарантувати безпеку зібраних вами грибів не існує.

   УВАГА! ГРИБИ НЕМОЖНА ЇСТИ

  • дітям
  • людям похилого віку
  • хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту
  • вагітним та матерям, які годують дітей молоком

Щоб попередити отруєння грибами потрібно виконувати наступне:

  • категорично відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів, недопущення вживання грибів дітьми,особами похилого віку, хворим із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • відмовитись від придбання дикорослих грибів на ринках, в осередках стихійної торгівлі, на автошляхах, на вокзалах, автостанціях та інших місцях їх незаконної торгівлі;
  • щонайшвидшого звертання за медичною допомогою у разі виникнення отруєнь грибами.

     При перших ознаках отруєнь грибами / нудота, блювота, біль в животі, запаморочення/ необхідно викликати швидку допомогу. До приїзду «швидкої» необхідно хворого покласти в ліжко, дати випити 4-5 склянок кип’яченої води кімнатної температури або розчину соди (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або ж слабкого розчину марганцю, після чого викликати блювоту, напоїти потерпілого чаєм.

   Якщо все ж таки дуже полюбляєте грибні  страви, вживайте гриби, вирощені в промислових умовах, наприклад, шампіньйони, вешенки.

     ПАМ’ЯТАЙТЕ:
гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.