Прес-центр16 березня 2020, 10:03

Основні правила застосування пестицидів і агрохімікатів у сільському господарстві

Здійснення діяльності щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів регламентується вимогами Закону України «Про пестициди  та агрохімікати» від 02 березня 1995 року  № 86/95-ВР; Державних  санітарних  правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Відповідно ст. 12 Закону України «Про пестициди  та агрохімікати», використання пестицидів в господарствах  та індивідуальних садах і городах, в побуті повинно здійснюватись тільки у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках (3- 4 м/с).

Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлюються попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м.

Приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування повинні здійснюватися на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів.

Господарства повинні бути забезпечені пересувними агрегатами для приготування розчинів і заправки обприскувачів. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

Забруднені пестицидами поверхні та ґрунт після проведення робіт а також машини, і апаратура тара з-під пестицидів і протруєного насіння, промивні стічні води, що містять пестициди, і засоби індивідуального захисту підлягають знешкодженню.

Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються в спеціальних журналах.

Категорично забороняється застосування пестицидів у межах першого поясу (суворого режиму) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання. У межах другого поясу (обмеження) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел водопостачання забороняється зберігання та застосування пестицидів. У межах третього поясу (спостережень) зони санітарної охорони підземних джерел водопостачання забороняється розміщення складів пестицидів (вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня   1998 року № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів» та п. 15.3 ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»).

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог ДСП 382-96 «Державні санітарних правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно  ДСП 382-96, постійні сільськогосподарські аеродроми та вертодроми, з яких виконуються робочі польоти з застосування пестицидів та агрохімікатів, повинні мати санітарний паспорт на право експлуатації, а тимчасові – дозвіл  на право експлуатації. Санітарна паспортизація постійних сільськогосподарських аеродромів і вертодромів та оформлення дозволів на право експлуатації тимчасових аеродромів  здійснюється щорічно.