Прес-центр21 лютого 2019, 13:02

Отримали спадщину? Що з оподаткуванням?

Якщо у 2018 році фізична особа отримала у спадщину від батька (матері) чи від дідуся (бабусі) нерухоме майно, то дохід у вигляді вартості цього майна не оподатковується.

Про це розповіли в Головному управлінні ДФС у Луганській області.

Нагадаємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. А членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже, об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Порядок оподаткування при отриманні майна у дарунок від членів сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення - аналогічний. Разом з тим слід зазначити, що для застосування зазначеного порядку оподаткування між обдарованим та дарувальником повинен бути укладений договір відповідно до норм Цивільного кодексу України.

У такому випадку подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи не потрібно, але за відсутності інших підстав, коли подання декларації є обов’язковим.