Прес-центр7 липня 2017, 11:07

Підсумки роботи системи ProZorro у І півріччі 2017 року в Біловодському районі

У І півріччі 2017 року в системі електронних закупівель ProZorro організаціями, установами та підприємствами Біловодського району  проведено 23 конкурентних закупівлі із застосуванням електронного аукціону на пониження ціни (4 закупівлі за процедурою відкритих торгів та 19 допорогових закупівель) на суму 4 млн. 350,9 тис.грн. Економія бюджетних коштів склала 63 тис.грн.

У разі закупівлі товарів, робіт чи послуг, які не мають конкуренції на відповідному ринку (здебільшого це стосується закупівлі комунальних послуг, природного газу, електроенергії тощо), а також якщо замовником було двічі відмінено тендер за процедурою відкритих торгів через відсутність достатньої кількості учасників, замовнику дозволяється здійснити закупівлю із застосуванням переговорної процедури, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи. З початку 2017 року у Біловодському районі проведено 17 закупівель за переговорною процедурою на суму 15 млн.грн. 365,1 тис.грн.

У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель ProZorro, за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис.грн. та є меншою за законодавчо встановлені пороги для проведення тендеру (для товарів та послуг – 200 тис.грн., для робіт – 1,5 млн.грн.), замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель. У І півріччі 2017 року організаціями, установами, підприємствами району опубліковано 105 звітів про укладені договори на суму 10 млн. 564,9 тис.грн. 

На сьогоднішній день в системі ProZorro закупівлі та звітування за укладеними договорами здійснюють райдержадміністрація та її структурні підрозділи, районна рада, КЗ «Біловодська центральна районна лікарня»,  КЗ «Біловодський центр первинної медико-санітарної допомоги», Біловодський професійний аграрний ліцей, управління Пенсійного фонду України в Біловодському районі, Біловодський районний центр зайнятості, деякі органи місцевого самоврядування, громадські організації.

Найчастіше закуповуються продукти харчування, медичне обладнання та інструменти, меблі, комп’ютерну та офісну техніку, учбові кабінети, спортивний інвентар, музичне та звукове обладнання, пальне, комунальні послуги, послуги з охорони та прибирання приміщень,  роботи з капітального та поточного ремонту тощо. 

Отже, унікальне об'єднання органів влади, бізнесу та громадянського суспільства доводить ефективність та переваги системи  ProZorro – економія державних грошей і часу, зменшення корупції, зростання конкуренції між постачальниками, прозорість і відкритість всього процесу закупівель, зручність використання як для постачальників, так і для закупівельників, мобільність, можливість доступу до системі з будь-якої точки країни, відсутність зайвої паперової тяганини.

Всі потенційні постачальники, які мають бажання долучитись до електронної системи державних закупівель ProZorro, можуть звертатись за консультацією до управління економічного розвитку і торгівлі Біловодської райдержадміністрації. Телефон для довідок 2-01-37.