Прес-центр28 лютого 2020, 15:02

Постала необхідність у зміцненні конституційно-правових засад місцевого самоврядування, – Сергій Гайдай під час публічних обговорень змін до Конституції

Сьогодні відбулося засідання Ради розвитку громад та територій при Луганській обласній державній адміністрації.

В її роботі взяли участь Віце-прем’єр-міністр України – Міністр розвитку громад і територій України Денис Шмигаль та Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Під час засідання проведено публічне обговорення «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020» щодо майбутніх змін до Основного Закону України.

«Реформа адміністративно-територіального устрою має стати однією з найуспішніших в Україні. Її вже підтримує більшість громадян. І важливо цю довіру зберегти. Саме тому необхідно врахувати думки місцевих жителів. Особливо на Луганщині та Донеччині, де і розпочались обговорення», – акцентував Денис Шмигаль.

Він додав, що цю реформу потрібно завершити якісно. Це дозволить отримати міцне місцеве самоврядування.

«Сьогоднішні обговорення є невід’ємним елементом демократичного управління державою. Її сила – в потужному самоврядуванні, спроможних громадах. Постала необхідність у зміцненні конституційно-правових засад, підвищенні ефективності системи місцевого самоврядування, здатної забезпечити оптимальні умови для реалізації прав і свобод людини на місцевому та обласному рівнях», – наголосив голова облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації, голова Ради розвитку громад та територій при Луганській обласній державній адміністрації Сергій Гайдай.

До дискусії долучились представники обласної влади, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій, обласні експерти, науковці, представники інститутів громадянського суспільства, асоціацій усіх рівнів, міжнародних організацій, штабу ООС.

Слід зазначити, що у публічних обговореннях з приводу майбутніх конституційних змін у ці дні беруть участь всі регіони країни.

Саме такий формат ініціювала держава, щоб в результаті отримати спільне бачення конституційного фундаменту місцевого самоврядування.

Також обговорено План реалізації ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2020 рік в Луганській області.

За підсумками ухвалено Резолюцію першого засідання Ради розвитку громад та територій при Луганській обласній державній адміністрації.

Тож, за результатами громадського обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» учасники заходу одноголосно підтримали ініціативу Президента України в необхідності внесення змін до Конституції України, дійшли згоди стосовно запровадження дворівневої системи адміністративно-територіального устрою – базовий рівень (громада), регіональний рівень (АРК, області).

Крім цього, запропоновано виключити із Конституції України положення щодо делегування повноважень відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних та обласних рад, а також визначити механізм здійснення контролю органами виконавчої влади за виконанням делегованих повноважень виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.