Прес-центр19 квітня 2018, 14:04

ПрАТ„Біловодський маслоробний завод” - головне бюджетоутворююче промислове підприємство Біловодського району

         Виробництво молока – один з напрямів спеціалізації сільськогосподарських підприємств центрального регіону України. Незважаючи на збитковість, багато переробних підприємств не відмовляється від нього, оскільки збут молока є джерелом систематичного надходження готівкових коштів протягом календарного року. Це пов’язано з тим, що продукція молочної галузі займає важливе місце у споживанні. 

          ПрАТ„Біловодський маслоробний завод” - головне бюджетоутворююче промислове підприємство Біловодського району. Тільки за минулий рік до бюджетів всіх рівнів підприємство заплатило більше 10 мільйонів гривень. До  Пенсійногофонду перераховано більше 2 мільйонів гривень. Стабільність виробництва, якість продукту, прийнятні ціни - принципи роботи підприємства. Продукція користується попитом як на регіональному, так і на національному ринках. Асортимент продукції досить різноманітний і включає в себе більше 60 видів молочної продукції. Підприємство перебуває в стані постійного удосконалення процесу виробництва, оновлення виробничого обладнання, впровадження нових технологій.

           З липня цього року набирає чинності Стандарт ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Цей документ передбачає для переробки три сорти молока (екстра, вищий, перший). Другий сорт молока  допускається до використання у виробництві нехарчових продуктів – казеїну та відгодівлі тварин. Наразі молоко, вироблене в господарствах населення, вважається продуктом другого ґатунку і за якістю не відповідає вимогам Держстандарту України. Відмова від прийому молока другого сорту для харчових продуктів спричинить зниження прибутків сільських жителів, що здають молочні продукти. 

           Директор  Біловодського маслоробного заводу Валентина Чубенко запевнила, що незважаючи на всі нововведення  стосовно вимог до якості молока, виробленого в особистих селянських господарствах, після проведення  необхідних лабораторних  аналізів молоко буде закуповуватись у населення.

           «Ми забезпечимо його приймання! Знайдемо такі технології, щоб з нього зробити високоякісні продукти при обробці. Саме для цього ми вже починаємо отримувати новітнє німецьке обладнання в рамках грантової програми від уряду США. До речі, ми єдиний завод в області, який отримав такий грант по лінії "Агросільрозвитку". Бажаючі подали свої заявки, але однією з умов було співфінансування, підприємство повинно було вкласти своїх 30%. Сума немаленька. Але скоро це обладнання нам встановлять, і проблему молока другого сорту можна буде вирішити. Коли ми подавали бізнес-план для отримання гранту, ми доводили саме те, що врятуємо населення чотирьох районів тим, що будемо у них збирати молоко і його обробляти ".

          Директор підприємства Валентина Чубенко впевнена, що тільки у взаємодії і співпраці з селянами можливий успіх.