Прес-центр22 вересня 2017, 10:09

Президент України Петро Порошенко відстоює інтереси жителів Східної України

«Відбулася дуже жвава, детальна дискусія щодо аспектів майбутньої співпраці України та Сполучених Штатів», – повідомив Президент України Петро Порошенко за результатами зустрічі із Президентом США Дональдом Трампом у ході робочої поїздки до Сполучених Штатів.

«США повністю підтримали пропозицію України, мої пропозиції, які були озвучені ще у 2015 році, щодо розміщення на окупованій території миротворців з мандатом Організації Об’єднаних Націй», – заявив Петро Порошенко. При цьому він наголосив: «Української позиції, яка передбачає мандат на усю окуповану територію на сході України, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону, яка виключить можливість проникнення російських військ, російського озброєння і справді буде слугувати справі миру».

Президент України також повідомив, що Україна та США домовилися, що «нашою головною метою є деокупація, відновлення суверенітету України і якомога скоріше привнесення миру на українську землю». «Це те, чого хочу я як український Президент. І це те, в чому нас підтримують ключові держави світу. Це надзвичайно важливо», – наголосив Глава держави.

Президент також зазначив, що в цілому увага до нашої країни є надзвичайно високою з боку світових лідерів. І це підтверджують їх виступи як в Раді безпеки ООН, так і під час Генеральної Асамблеї ООН.

«Для мене, як для Президента, думаю що й для усіх українців, було дуже важливо почути повну і потужну підтримку реформ, які відбуваються в Україні і позитивну оцінку результатів, які ми цими реформами досягнули. Це надзвичайно важливо для нас», – наголосив Петро Порошенко.

Він також повідомив, що в ході зустрічі було досягнуто домовленостей про ефективне продовження співпраці у підтримці реформ в Україні.

У зустрічі Президентів також взяли участь Віце-президент США Майк Пенс, Державний секретар США Рекс Тіллерсон, Радник Президента США з національної безпеки Герберт МакМастер, Спеціальний представник Президента США по Україні Курт Волкер, інші офіційні особи.

На полях 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

Співрозмовники детально обговорили питання активного залучення ООН у врегулювання ситуації на Донбасі, зокрема перспективи розгортання повноцінної миротворчої місії ООН в Україні.

Президент України наголосив, що тільки повноцінна миротворча місія з всеохоплюючим мандатом сприятиме досягненню головної мети – відновленню миру на Донбасі.

Співрозмовники констатували, що розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН.

Президент України подякував ООН за надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також постраждалому цивільному населенню Донбасу. Глава Української держави закликав ООН долучитися до процесу звільнення заручників.

Співрозмовники обговорили питання посилення кадрової представленості України в структурах системи ООН.

http://www.president.gov.ua/news/ssha-povnistyu-pidtrimuyut-propoziciyi-...

http://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-proviv-zustrich-z-ge...