Прес-центр16 березня 2020, 10:03

Про проблему застосування фальсифікованих пестицидів

Фальсифіковані пестициди і агрохімікати — продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника- ст.1 ЗУ “Про пестициди і агрохімікати”(№ 86/95-ВР від 02.03.1995.)

Кожен аграрій, що займається сільськогосподарським виробництвом, прагне отримати прибуток від своєї діяльності. У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин неможливо. Відомо: рослини сільськогосподарських рослин пошкоджують більш як 400 видів шкідників, вражають біля 300 збудників хвороб, пригнічують більше 300 видів бур’янів. Втрати від життєдіяльності шкідливих організмів можуть складати 30-45% потенційного врожаю. А, отже,- ринок засобів захисту рослин постійно зростає.

Сучасному сільгоспвиробнику нині гріх скаржитись на брак агрохімікатів на ринку. Навпаки, по великому рахунку, слід жалітися, що їх забагато. Оманливо багатий вибір та начебто величезна конкуренція— це один бік медалі. З іншого боку, є беззаперечні факти, що чимала частина засобів захисту рослин має вкрай сумнівну якість та ефективність. Однак, з огляду на ряд суб’єктивно-об’єктивних факторів для певної категорії сільгоспвиробників при виборі пестицидів перевагою є не якість, а ціна. Таким станом речей користуються шахраї, які для отримання надприбутків продають підробні пестициди.

Проблема фальсифікованих пестицидів не втрачає своє актуальності вже котрий рік поспіль. Вже давно не секрет, що інколи на один популярний оригінальний препарат припадає в декілька разів більше підробок. Загалом, приблизно 15% сільськогосподарських площ в Україні обробляється відвертим фальсифікатом, хоча інколи й вкрай гарно замаскованим. За словами фахівців, найбільше підробляються ті продукти, які вийшли з-під патентного захисту. Схема надзвичайно проста: за кордоном купують дешевий генеричний аналог і ліплять на нього дорогу етикетку. Найбільше підробляються препарати з невисокими нормами витрати та високою ціною оригіналу.

Сьогодні від фальсифікованих пестицидів потерпають всі країни Європи, проте Україна, на жаль, посідає одне з чільних місць. В Україну такий “продукт” у левовій частині потрапляє із-за кордону під виглядом інших товарів. Вони вже розфасовані відповідним чином. Але можуть фасуватися і в Україні. Це, в першу чергу стосується препаратів, що реалізуються у роздрібній торгівлі для застосування на приватних присадибах.

Фальсифікати умовно можна поділити на дві групи.

У першому випадку це дешевий генерований замінник оригінального препарату з тотожною або подібною діючою речовиною. Інші складові такого пестициду є, як правило,   хімічними речовинами невідомого походження.

До другої групи можна включити підробки, що є речовиною, основним призначенням якої є візуальна схожість з оригінальним препаратом. Будь-якої пестицидної дії від такого препарату очікувати не варто. Крім того, у гіршому випадку такий пестицид призведе до загибелі культурних рослин внаслідок дії агресивних хімічних домішок.

Крім економічних втрат, застосування фальсифікованих “ЗЗР” спричиняють більш вагому шкоду — це вплив на здоров’я людини та навколишнє природне середовище.

Купуючи та застосовуючи підробку, ви можете не тільки втратити урожай культури, але й забруднити грунт- завдати цим шкоди наступним культурам, що будуть вирощуватися на цьому полі. Також наражаєте на небезпеку людей, що працюватимуть з такими пестицидами, а також в подальшому споживатимуть вирощену таким чином продукцію. Не є виключенням ви і ваші діти. Підроблений препарат може містити найрізноманіші небезпечні хімічні домішки, в тому числі діоксини, що спричиняють вроджені каліцтва впродовж поколінь.

Оригінальні препарати виробляються компаніями-виробниками відповідно до затверджених специфікацій вмісту всіх їх складників, які попередньо проходять сувору токсикологічну та екологічну експертизу, тому вони не можуть містити шкідливих домішок на противагу препаратів невідомого походження.

Ми не можемо жити сьогоднішнім днем і мусимо поважати здоров’я оточуючих нас людей і природу. Ми всі чекаємо від держави дій щодо покращення нашого життя. В цьому випадку треба почати із себе.

1) Купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів- перший крок до отримання оригінального продукту

2) звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

3) звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані засоби захисту рослин: дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини)