Прес-центр16 жовтня 2019, 08:10

Про стан справ у службі у справах дітей Біловодської райдержадміністрації

Служба у справах дітей Біловодської РДА в новому складі фактично  працює з 01 березня 2018 у складі начальника та двох спеціалістів. Відповідно до листа Міністерства соціальної політики «Про забезпечення прав дітей в умовах реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» від 29 грудня 2017 року за №10/10882 на службу у справах дітей покладено функції організації усиновлення, створення прийомних та патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу та надання статусу дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів на території Луганської області.

У Біловодському районі функціонують 5 прийомних сімей, в яких виховуються 12 дітей. Дві родини виявили бажання стати прийомними батьками. На даний момент ці родини очікують навчання, яке відбудеться у грудні 2019 року. Службою у справах дітей проводиться постійна консультаційна робота з проблем навчання та виховання дітей, моніторингу їх психофізіологічного розвитку в тісній співпраці з батьками, педагогами, медичними та соціальними працівниками.

Постійно здійснюється робота щодо представництва інтересів неповнолітніх дітей в суді. Впродовж звітного періоду, працівники служби у справах дітей взяли участь у 9 судових засіданнях.

Для якісного планування роботи служби у справах дітей щотижнево проводяться наради щодо вивчення особливостей функціонування прийомних сімей, нововведень у законодавстві, нормативно-правових документів, які регламентують роботу служби у справах дітей. Особлива увага приділяється вивченню Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

В ході реалізації Стратегії та забезпечення прав й інтересів дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування службою у справах дітей підготовлено проект розпорядження про створення дитячого будинку сімейного типу у районі, який знаходиться за адресою: Луганської обл., смт. Біловодськ,   вул. Центральна, 208-а, відкриття якого планується у листопаді 2019 року. Питання про створення дитячого будинку сімейного типу буде розглянуто на засіданні комісії з питань захисту прав дітей Біловодської районної державної адміністрації найближчим часом. Отримано згоду від прийомної сім’ї Мацнєвих про бажання взяти на виховання додатково чотирьох дітей, які знаходяться на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей.

Службою у справах дітей спільно з Біловодським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно проводяться семінари на теми: «Патронат над дитиною», «Патронатна сім’я – новітня форма виховання в Україні», розповсюджуються буклети, інформаційні листівки. На сайті служби у справах дітей розміщується інформація щодо патронату.

Одним із напрямів роботи служби у справах дітей є надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. 166 дітям відповідно до пп. 6 п. 3 «Зазнали психологічного насильства» Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року № 268такий статус надано.

В період з 01 по 21 червня 2019 року 3 дітей з прийомних сімей оздоровились у державному закладі оздоровлення та відпочинку «Салют», який знаходиться в Миколаївській області. 6 дітей з даних сімей оздоровились у пришкільних таборах.

Основним нормативно-правовим актом, яким керується служба у справах дітей в процесі усиновлення, є Постанова від 8 жовтня 2008 року № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 603 «Про внесення змін до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» внесено зміни до Порядку усиновлення (Постанова № 905), яка визначає попереднє навчання кандидатів в усиновлювачі обов’язковою умовою для усиновлення.

Станом на 10 жовтня 2019 року на обліку усиновлених дітей, за умовами проживання і виховання яких здійснюється нагляд, у службі у справах дітей перебуває 16 дітей. З них, на обліку більше трьох років перебувають – 11 дітей (віком від 6 до 12 років). На обліку менше трьох років перебувають 5 дітей (віком від 0 до п’яти років).

Відповідно до Постанови № 905 протягом 2018-2019 року здійснювався нагляд за усиновленими дітьми. Складено 22 звіти про умови проживання та виховання. З них, 6 звітів, які складаються протягом перших трьох років після усиновлення дитини.

За звітний період було усиновлено четверо дітей.

На обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 3 родини (одна родина поставлена на облік у 2018 році). Наразі, на розгляді Біловодського районного суду знаходиться 1 справа кандидатів в усиновлювачі.

На місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновлені, станом на 10 жовтня 2019 року знаходиться 11 дітей .

12 вересня 2019 року одна дитина була знята з місцевого обліку та передана під опіку в Станично-Луганський район.

З питань діяльності служби у справах дітей першим заступником, в.о. голови райдержадміністрації надано протокольні доручення.