Прес-центр4 лютого 2020, 13:02

Профілактика нещасних випадків на виробництві через ожеледицю

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертається до роботодавців та наголошує на необхідності проведення профілактичних заходів з охорони праці з метою недопущення настання нещасних випадків на виробництві під час ожеледиці та при виконанні робіт працівниками в умовах ускладненої погодної ситуації.

Протягом зими 2018-2019 років на підприємствах Луганської області зафіксовано 5 нещасних випадків на виробництві, які сталися внаслідок падіння працівників під час ожеледиці, та 1 пригода на транспорті (ДТП). На підприємствах, зареєстрованих у Біловодському відділенні управління трапився 1 нещасний випадок через падіння потерпілого на слизькій поверхні.

Під час цих нещасних випадків потерпілі отримали переломи кісток кінцівок та інших частин тіла, а в одному випадку закриту черепно-мозкову травму. Ці травми призвели до значного періоду втрати працездатності потерпілими (від 1 місяця і більше).

Беручи до уваги вищевикладене, закликаємо роботодавців уважніше поставитися до питань охорони праці працівників під час ожеледиці та провести певні профілактичні заходи, а саме:

- провести позаплановий інструктаж з охорони праці працівникам щодо безпечного пересування під час ожеледиці та виконання робіт в умовах ускладненої погодної ситуації;

- забезпечити обробку шляхів пересування персоналу на території підприємства антиковзаючими засобами (пісок, сіль тощо);

- за можливості організувати обробку антиковзаючими засобами шляхів пересування людей поблизу підприємств, а за відсутності можливості направити листи до виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування з проханням провести необхідну обробку відповідних територій шляхів пересування загального користування;

- за можливості звести до мінімуму пересування персоналу поза межами підприємства у виробничій потребі;

- за необхідності виконувати роботи на території, де неможливо повністю забезпечити обробку поверхні антиковзаючими засобами, працівники повинні бути забезпечені спеціальним взуттям або спеціальними засобами, які унеможливлюють проскользування взуття;

- випускати на лінії тільки повністю справний транспорт після ретельної перевірки (особливу увагу приділяти перевірці роботи гальмівної системи), забезпечений необхідними засобами в зимовий період (лопати, буксировочні троси тощо).

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує, що згідно зі ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII роботодавець забезпечує виконання необхідних профілактичних заходів з охорони праці відповідно до обставин, що змінюються. Тому просимо роботодавців забезпечити проведення профілактичних заходів під час ожеледиці та виконанні робіт працівниками в умовах ускладненої погодної ситуації у повному обсязі. Це мінімізує вірогідність настання нещасних випадків на виробництві та фінансових витрат роботодавцями через втрату працівниками працездатності.