Прес-центр26 березня 2018, 19:03

Розвиток кооперації та переробної промисловості, оптимізація логістики та вихід на зовнішні ринки збуту дадуть поштовх розвитку аграрної галузі, – Юрій Гарбуз

Сьогодні, 26 березня, в облдержадміністрації під головуванням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза відбулася нарада: «Актуальні проблеми сільського розвитку, шляхи їх вирішення». Захід зібрав більше ста присутніх – керівників територій, управлінь АПК, фермерів області. Співорганізатором заходу виступила Агенція регіонального розвитку Луганської області. 

Участь у нараді взяв заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета. Він повідомив про державні програми компенсації за кредитами, компенсації на придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки і вітчизняного посівного матеріалу.

У ході наради було акцентовано увагу на питанні вироблення і реалізації молока. Віктор Шеремета зауважив, що дотримання технологій доїння і зберігання молока населенням в особистих господарствах дає змогу класифікувати його як органічне і реалізовувати за високими цінами.

Юрій Гарбуз наголосив, що Луганщина має розвивати свій аграрний потенціал. Для цього потрібна і підтримка профільного міністерства, і активна робота департаментів та управлінь АПК на місцях, і реагування на потреби населення з боку керівництва територій, і розвиток Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області.

Очільник області презентував своє бачення розвитку галузі. «Розвиток кооперації на селі, виробництво продукції з доданою вартістю через розвиток переробної промисловості із залученням іноземних інвестицій та оптимізація логістики з виходом на зовнішні ринки збуту дадуть поштовх до процвітання аграрної Луганщини», – зазначив Юрій Гарбуз.

Довідково. Стратегічною галуззю сільського господарства є тваринництво, частка якого у структурі сільськогосподарського виробництва скоротилася до 16%. Поголів’я ВРХ зменшилося порівняно з минулим роком на 8% і складає 49,1 тис. голів.

В області налічується понад 12 тисяч особистих господарств населення, що утримують 20 тис. корів і виробляють понад 90 тис. тонн молока, з яких 73 % надходить для подальшої переробки на чотири обласних переробних підприємства.