Прес-центр9 липня 2021, 17:07

Сергій Гайдай: рекордні врожаї Луганщини – тяжка робота фермера та гідна державна підтримка

Про це очільник Луганщини зазначив на виїзному науково-практичному семінарі «День поля 2021».

Захід відбувся 9 липня в с. Скаргівка Сєвєродонецького району. Цьогоріч колег та гостей приймали на місцевому ПП «КАУТ».

«Я завжди намагаюсь зрозуміти важкість праці людей: нещодавно для цього спустився у шахту. Багато спілкуюсь із вчителями – вони закладають фундамент нашого майбутнього. Але робота в полі, робота на землі – вона дуже важка! Багато розмов скільки заробляють аграрії, але ніхто не говорить про ризики, з якими вони стикаються щодня, починаючи з погодних умов. Тут без Божого благословення взагалі нічого не відбувається!», - жартома привітав Сергій Гайдай учасників заходу. Та побажав, щоб традиційне освячення врожаю стало «своєрідним покровом» для усіх хліборобів та допомогло швидко без проблем провести жнива.

За доброю традицією перший сніп нового урожаю вручили керманичу області.

«Рекордні врожаї Луганщини – це, перш за все, тяжка робота фермера, якого гідно підтримує держава. Сьогодні я поспілкувався із багатьма аграріями – за їх розрахунками в області очікують зібрати близько 1,2 мільйона тонн ранніх зернових культур, що значно перевищить минулорічний показник», – наголосив голова обласної державної адміністрації.

Упродовж 2021 року очікується п’ять нових напрямів державної підтримки аграріїв. Серед них – страхування, відшкодування втрат від повного пошкодження посівів через надзвичайну ситуацію, підтримка органічного виробництва.

Крім того, Луганщину включили до пілотного проєкту Світового банку з відновлення систем зрощення.

Для гостей науково-практичного семінару продемонстрували технологію вирощування зернових культур на ПП «КАУТ», вони оглянули сільськогосподарську техніку та мали нагоду перевірити її готовність до збирання врожаю.

Також учасники ознайомилися із технологією токового господарства підприємства. Це, зокрема, зерносклади, сушарка, вагове обладнання.

Під час семінару спеціалісти проаналізували нюанси земельної реформи, організаційні заходи з підготовки та збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур, особливості збирання урожаю ранніх зернових культур в області в умовах 2021 року, впроваджені на Луганщині заходи щодо посилення пожежної безпеки в період збирання врожаю, перспективи створення агрологістичного хабу в Старобільському районі.