Прес-центр17 листопада 2017, 15:11

Шановні Біловодчани!

            Нагадуємо Вам, що стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

           Незважаючи на те, що в таких місцях немає ні проточної води, ні туалету, ні спеціально обладнаних столів, продавці примудряються м’ясну, молочну продукцію, рибу і птицю реалізовувати мало чи не з землі. Більше того, ця продукція не проходить жодних аналізів, що може становити загрозу не лише придбання недоброякісної продукції, а й захворювання людей на інфекційні хвороби та масові отруєння. Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції.

           Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти, адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Хоча багато українців прагнуть купувати молоко не в магазинах, а на ринках, щоб без усякої хімії, як кажуть, прямо з-під корови. Деякі настільки йому довіряють, що вживають в сирому вигляді, без кип'ятіння. Але, як показує практика, далеко не все хазяйське молоко якісне. Часто продавці запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко. Але ж це ніким не доведено…

            Походження продуктів, які реалізуються, нікому не відоме й завжди існує небезпека забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами. В більшості випадків торгівля здійснюється просто з землі. І дощ, і бруд, і пил, і вихлопні гази – усе на цих продуктах.

            Звертаємо увагу, що такі продукти як молоко, масло, сметана, риба, м’ясо, фарш, ковбаси, сир мають реалізовуватись лише з холодильника! Якщо ви купуєте такі продукти без дотримання належних температурних умов, то наражаєте себе та своїх рідних на небезпеку.