Прес-центр30 cічня 2020, 15:01

Щодо реалізації державної політики у сфері енергетичного нагляду

З метою реалізації державної політики у сфері нагляду у галузях електроенергетики та теплопостачання, відповідно до вимог статті 9 Закону України «Про ринок електричної енергії», Закону України «Про теплопостачання» та Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України,  почала свою діяльність Державна інспекція енергетичного нагляду України. На території Луганської області функціонує територіальний підрозділ -  Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області. 

          Державна інспекція енергетичного нагляду України  забезпечує контроль за дотриманням учасниками ринку (за виключенням споживачів) вимог правил та інших нормативно-правових актів і нормативних документів з питань технічного стану електричних установок і мереж, теплових, тепловикористальних установок і мереж, а також енергетичного обладнання.

          Основними завданнями Держенергонагляду є нагляд за:

      -  надійним  та безпечним  постачанням електричної енергії споживачам;

- дотриманням порядку застосування оператором системи передачі, розподілу заходів з обмеження або припинення постачання електричної енергії споживачам;

- дотриманням особливого режиму відключення або обмеження електропостачання захищених споживачів, тощо;

         Також Держенергонагляд відповідно до покладених на нього завдань:

       -  бере участь у роботі комісій з розслідування причин і наслідків аварій і пожеж на обладнанні електричних мереж учасників ринку електричної енергії та суб’єктів відносин у сфері теплопостачання;

- здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю Держенергонагляду, тощо.

          Крім того, згідно постанови КМУ від 23.10.2019 року №932 «Деякі питання посилення контролю за дотриманням законодавства щодо приєднання до електричних мереж», до Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 р. № 77 внесені повноваження щодо здійснення моніторингу та  контролю за розглядом спірних питань щодо приєднання електричних установок замовників до електричних мереж за принципом “єдиного вікна”, вжиття заходів реагування при встановленні фактів порушень під час приєднання електричних установок замовників до електричних мереж.

          Більш детальну інформацію щодо функцій, повноважень Державної інспекції енергетичного нагляду України та контактних даних, можна отримати на сайті https://sies.gov.ua.

         Місце розташування Управління Державної  інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області:  просп. Гвардійський, 33, м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.,  93406.  За вказаною адресою веде особистий прийом громадян з питань, що стосуються діяльності Держенергонагляду,  начальник  Управління Державної  інспекції енергетичного нагляду України у Луганській області.  

        Електронна пошта для листування, надсилання звернень  та запитів на публічну інформацію: luhanska@sies.gov.ua.