Прес-центр1 серпня 2019, 10:08

Щорічна відпустка спрощенця: єдиний соціальний внесок сплачується в повному обсязі

У Головному управлінні ДФС у Луганській області нагадали. На період щорічної відпустки підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, не звільняються від сплати ЄСВ, який необхідно сплатити в розмірі не менше мінімального страхового платежу, тобто 918,06 грн.

Нагадаємо: платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Щоб скористатись правом на відпустку платникам необхідно подати до територіального органу ДФС заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності.

ЄСВ за себе платник єдиного податку (якщо він - не пенсіонер або не інвалід) сплачує за всі місяці, у яких він застосовував спрощену систему оподаткування, у тому числі і за місяць відпочинку.

Крім того, якщо під час відпустки або лікарняного  підприємець отримує дохід, то за такий період йому доведеться сплатити єдиний податок, оскільки отримання коштів є підтвердженням ведення діяльності.

Це передбачено пунктом 295.5, підпунктом 298.3.2 Податкового кодексу України.