Прес-центр26 квітня 2019, 11:04

У Біловодську відбулись урочистості з нагоди 33-ї річниці Чорнобильської трагедії

         Минуло вже 33 роки від дня Чорнобильської аварії, коли ядерна трагедія радіаційним враженням накрила сотні населених пунктів і завдала безліч непоправних людських втрат. Звістка про Чорнобиль сколихнула тоді увесь світ, а його біль відгукнувся у серці кожного, назавжди залишаючи у пам’яті подвиг бійців з радіоактивним лихом.

          Страшна трагедія не обминула і жителів нашого району, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці. За покликом серця  вони у перші ж дні прибули до Чорнобиля і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони віддали своє здоров`я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії, і захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки.

           Масштаби цієї трагедії були б незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Більше 2 мільйонів 300 тисяч людей вважаються сьогодні постраждалими від вибуху на ЧАЕС

         26 квітня у рамках заходів з нагоди 33-ї річниці Чорнобильської трагедії в смт. Біловодськ біля пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь керівники району,  представники управлінь, відділів райдержадміністрації та об’єднаної територіальної громади, районних служб,  ліквідатори  аварії на Чорнобильській АЕС, учні та молодь громади, представники громадськості.

         Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять тих героїв-рятівників, які врятували світ ціною власного життя. У цю скорботну мить кожен подумки дякував усім, хто ризикуючи власним здоров’ям, ліквідовував наслідки аварії, відроджував і нині відроджує нове життя на обпаленій радіацією землі. З нагоди 33-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції були нагороджені подяками та грамотами.

          До підніжжя пам’ятного знаку було покладено квіти від учасників заходу, чорнобильців та від усіх вдячних біловодчан.

         Рана Чорнобиля болітиме в наших серцях ще багато років.  Тому всім нам не можна забувати імена героїв та цієї сумної сторінки нашої історії.