Прес-центр1 червня 2019, 20:06

У Кремінній відзначили 81 річницю утворення Луганщини

Обласні урочистості з нагоди 81-ї річниці утворення Луганської області відбулися сьогодні, 1 червня, у Кремінній.

Свято на площі Красна зранку, у День захисту дітей, відкрила культурно-мистецька акція «БарвиLand». У ній узяли участь діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та ті, що знаходяться у складних життєвих обставинах.

Акцію організували з семи тематичних майданчиків за сьома кольорами райдуги. Були представлені вокальна, танцювальна, акторська, спортивна, а також зони фото- і кіномистецтва, арт-терапії та лекторію.

Найкращі дитячі колективи з кожної території області сьогодні уперше стали учасниками фестивалю дитячої творчості «Моя мирна Луганщина». Їх усіх об’єднало гасло «Дитяча творчість – шлях до миру». А завершилося дійство святом фарб і денною дитячою дискотекою.

«Традиції, що єднають» – таку назву цьогоріч мала обласна виставка майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Міста та райони представили у Кремінній особливості, переваги та відмінності один від одного за допомоги презентації елементів нематеріальної культурної спадщини, фольклору, витворів традиційного та сучасного декоративно-ужиткового мистецтва, сувенірної продукції, рекламних презентаційних буклетів тощо.

Із представленим різноманіттям кожного з районів і громад ознайомився й виконуючий обов’язки голови Луганської облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

Усі бажаючі також відвідали пересувну виставку «Люди твої, Луганщино!», банерну виставку «Луганщино – мій дивосвіт!» та виставку дитячих творчих робіт.

«Ми стали однією великою родиною 81 рік тому. І ця родина зветься Луганщиною. Вона об’єднала 123 національності. Незважаючи на всі негаразди, ми знаємо – мине час і День народження області святкуватиметься і в Луганську, і в Алчевську, і в Хрустальному, і в Брянці, і в Кадіївці. Тобто, по всій території області, в одній соборній Україні!» – наголосив Сергій Філь, відкриваючі свято.

Він підкреслив, що обласна влада робить усе можливе для того, щоб жителі Луганщини якомога менше відчували, що живуть в умовах збройного конфлікту: «Це і робота всіх вас – хіміків, шахтарів, вчителів, лікарів. Зі святом усіх!»

Цього вечора державні нагороди та обласні відзнаки отримали багато знаних жителів Луганщини.

Так, почесне звання «Заслужений вчитель України» присвоєне вчителю Теплівського навчально-виховного комплексу Станично-Луганського району Наталії Щекатуновій. Декан факультету Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Тетяна Пінчук відтепер – Заслужений працівник освіти України. Заслуженим працівником культури України стала методист Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва Наталія Пасічник.

Почесною відзнакою «За розвиток регіону» нагороджено заступника директора Департаменту – начальника управління розвитку агропромислового виробництва Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайну, заступника голови Сватівської райдержадміністрації Ганну Лемешко, директора Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації Сергія Олейнікова.

Багато кому вручені Почесні грамоти та Листи подяки обласної держадміністрації.

Привітали присутніх зі святом народний депутат України Віталій Курило та заступник голови Харківської обласної держадміністрації Вадим Данієлян, який вручив Сергію Філю Почесну грамоту. Нею нагороджено колектив Луганської облдержадміністрації.

Увечері відбулися урочиста церемонія нагородження переможців обласного огляду-конкурсу майстрів мистецтв та аматорів народної творчості «Луганщина – світанок України» та гала-концерт «З вірою в майбутнє» за участю кращих аматорських колективів міст та районів області.

Своє мистецтво жителям та гостям Луганщини подарував молодий, але вже відомий, професійний гурт «БеZМеЖ» Луганської обласної філармонії. 

А наприкінці на всіх очікував концерт гостей свята за підтримки Міністерства культури України у рамках культурно-мистецького проекту «Український Донбас»: заслуженої артистки України, найщирішого друга Луганщини Анжеліки Рудницької, народної артистки України, естрадної співачки, телеведучої Оксани Пекун, молодої і талановитої співачки, до речі, нашої землячки, Е.К.А.