Прес-центр18 липня 2019, 10:07

УВАГА САРАНА!!!!!!

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області повідомляє що на території Валуйської селищної ради Станично-Луганського району було виявлено масовий розвиток небезпечного шкідника – сарани. Повідомлення про заліт куліги сарани з  території лінії  розмежування на територію селищної ради було отримано спеціалістами Головного управлінням Держпродспоживслужби 12 липня о 14 годині. 

На даний момент здійснюються заходи для ініціювання запровадження особливого режиму з захисту рослин на території Валуйської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області для  локалізації та знищення небезпечного шкідника. На разі проводяться організація оповіщення серед місцевого населення та бджолярів, щодо  проведення знищувальних заходів з застосуванням хімічних засобів захисту рослин, заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення захисних заходів. Бджолярам рекомендовано  вивезти пасіки в безпечне місце, ізолювати бджіл в вуликах  або прибрати бджолині сім’ї в зимівники на термін 3-5 діб.

Держпродспоживслужба додатково інформує:Сарана — поліфаг, який з’їдає усі зелені рослини, проте надає перевагу злаковим культурам — кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені. При масовому розмноженні личинки тримаються дуже щільними кулігами, а імаго перелітає зграями на значні відстані за вітром.

В разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим мешканцям рекомендується проводити знищувальні заходи  за допомогою побутових оприскувачів засобами захисту рослин дозволеними для роздрібної торгівлі та використання в побутових умовах.