Прес-центр15 березня 2018, 09:03

Відбулася спільна нарада з питань бджільництва

13 березня 2018 року о 10-й годині в приміщенні районного Будинку культури під головуванням першого заступника голови Біловодської райдержадміністрації Вадима Муратова відбулася спільна нарада з питань бджільництва та навчання осіб, робота яких пов’язана з застосуванням  пестицидів і агрохімікатів.

На  нараду були запрошені власники пасік усіх форм власності, керівники аграрних підприємств, фермерських господарств, представники органів місцевого самоврядування, голова асоціації бджолярів  у Луганській області Олександр Іваненко, страховий експерт з охорони праці Олександр Ковальов, державний фітосанітарний інспектор Іван Крикунов, лікар-епізоотолог Тетяна Рибалка, представник Біловодського лісництва Дмитро Єманов.

З метою запобігання випадкам масових отруєнь бджіл при проведенні весняно-польових робіт з використанням агрохімікатів та  безпечного застосування засобів захисту рослин Головним управлінням  Держпродспоживслужби в Луганській області спільно з спеціалістами управління агропромислового розвитку організовано проведення роз’яснювальної роботи серед власників пасік усіх форм власності, а також працівників сільськогосподарських підприємств щодо застосування пестицидів і агрохімікатів та їх негативного впливу на галузь бджільництва.

Щороку виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства, регламентів, які допускають деякі аграрії при застосуванні засобів захисту рослин.  Тому необхідно вжити всіх можливих заходів щодо запобігання випадкам масових отруєнь бджіл.

Про необхідність дотримання сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності та господарювання вимог чинного законодавства України«Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», зокрема, Закону України «Про бджільництво» наголосив у своєму виступі Іван Крикунов. Не менш важливим питанням є інформування власників пасік через засоби масової інформації про застосування пестицидів та агрохімікатів на території району. Щодо порядку такого оповіщення   інформував Олександр Ковальов.

Тетяна Рибалка зробила доповідь стосовно  проведення паспортизації пасік та обстеження  бджолосімей у весняний період.

Жваве обговорення викликало питання створення районної спілки бджолярів. Олександр Іваненко наголосив на важливості цього питання.

Дотримання правил та проявлення  взаємної поваги є гарантією плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що принесе користь обом сторонам: пасічнику — мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства — підвищення врожайності сільськогосподарських культур, що запилені бджолами, не менш як на 25%.