Прес-центр30 червня 2017, 15:06

Відбулося засідання дев`ятнадцятої сесії районної ради сьомого скликання

30 червня 2017 року відбулося засідання дев`ятнадцятої сесії районної ради сьомого скликання, яке провів голова районної ради Петро Самойлов.  У засіданні взяли участь депутати районної ради, заступники голови районної ради та райдержадміністрації, селищний та сільські голови, керівники управлінь, відділів та служб райдержадміністрації та районної ради, керівники структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств та організацій району, представники правоохоронних органів, редакція газети «Вісті Біловодщини».

На початку засідання голова районної ради Петро Самойлов представив присутнім новопризначених начальника Біловодського відділу Старобільської місцевої прокуратури, радника юстиції Андрія Івановича Войтенка та військового комісара Біловодського районного військового комісаріату, підполковника Олега Анатолійовича Лазаренка.

  Згідно з порядком денним також були розглянуті питання про участь районної ради у конкурсі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку;  про внесення змін до Програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Біловодському районі на 2016-2017 роки; про внесення змін до Програми соціально-економічного розвитку Біловодського району на 2017 рік; про внесення змін до районного бюджету на 2017 рік та інші. З усіх питань були прийняті відповідні рішення.

На 17-й сесії районної ради (рішення № 17/23 від 11.04.2017р.) було прийнято звернення на адресу Президента України, Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України щодо недопущення відміни мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

На адресу районної ради прийшли відповіді від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України і від Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (сюди були перенаправлені листи з Адміністрації Президента України та з Секретаріату Кабінету Міністрів України), які голова районної ради Петро Самойлов зачитав присутнім.

Суть відповідей:

- у Верховній Раді України зареєстровано 4 законопроекти з даного питання, вони будуть розглянуті в установленому порядку (ознайомитися з ними можна на сайті ВРУ).

- 21 грудня 2016 Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин були  проведені парламентські слухання на тему «Регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі».

За результатами цих слухань підготовлений проект ухвалила ВРУ від 27.03.2017г № 6241 «Про рекомендації парламентських слухань на тему:       « Регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі».

Згідно з проектом Рекомендацій передбачається доручити відповідним міністерствам і службам, представникам асоціації органів місцевого самоврядування, аграрних асоціацій і союзів підготувати проект Концепції національної моделі обороту земель сільськогосподарського призначення з урахуванням кращих світових практик, винести його на широке обговорення і подати на затвердження Кабінету Міністрів України.

Концепція повинна передбачати етапи введення земель сільгосппризначення в оборот, захищати інтереси власників і користувачів, захищати вітчизняного товаровиробника, вдосконалити процедуру кредитування  сільгоспвиробників, розвивати інфраструктуру територіальних громад, вирішувати питання зайнятості сільського населення тощо.

З огляду на вищевикладене, якщо проект такої Концепції буде підготовлений, районній раді необхідно буде взяти найактивнішу участь в обговоренні, захищаючи інтереси територіальних громад району.

Інформація була прийнята до відома.