Прес-центр8 травня 2018, 16:05

Відзначили День пам’яті та примирення

Сьогодні, 8 травня, день, коли у далекому 1945 році капітулювала нацистська Німеччина: акт про капітуляцію її збройних сил був підписаний 7 травня в Реймсі (Франція), але тільки 8 травня був ратифікований в Берліні. Тому саме цього дня з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, увічнення пам’яті про загиблих та утвердження спадкоємності традицій воїнів-переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни Указом Президента України встановлено День пам’яті та примирення.
Війна.... Немає жодної української родини, якої б не торкнулася вона своїм чорним крилом. Більше десяти мільйонів мужніх синів і дочок Україна втратила у роки Другої світової війни. Важко осягнути та гірко усвідомлювати, яку страшну ціну заплатили наші батьки та діди за свободу, за право прийдешніх поколінь вільно жити на своїй землі. Наш обов’язок – свято берегти пам’ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя задля нашого щастя. Пам’ять про їх ратний подвиг ніколи не повинна згаснути.
Рясно полита кров'ю і біловодська земля. 262 воїна покоїться в братській могилі біля крихітного степового села Роздолля. До кінця грудня 1942 року саме на цьому місці силами трьох дивізій велися важкі кровопролитні бої за знищення ворожого угрупування. Фашисти створили тут міцну кругову оборону і наполегливо оборонялися. Вони доклали усіх зусиль, зосередивши танкову дивізію та дивізію гренадерів, щоб прорватися в Мілове і допомогти оточеному угрупуванню пробитися на захід, та перейшли тут у контрнаступ. А саме на цьому місці точилися особливо запеклі бої. Багато героїв-захисників назавжди залишилися лежати тут, у братській могилі. Це рядові Данилов і Рязанов, Пісанюк і Пляшніков, сержанти Антипов і Аніханов, Гречко та Точеловіч, офіцери Головащенко і Донцов, Тамаркина і Кочин, Ігуменів і Гуньян та багато інших.
Тут, біля могили полеглих героїв, споруджено пам'ятник, який увічнив їх подвиг. Сюди приїжджають родичі загиблих з найвіддаленіших куточків країни, жителі району, щоб поклонитися героям, які віддали життя за Батьківщину.
8 травня 2018 року біля цього пам’ятника зібралися перші керівники району: голова районної держадміністрації Андрій Грачов, голова районної ради Петро Самойлов, їх заступники та представники районної організації ветеранів України, ветеранів Афганістану, учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, учасники АТО, працівники райдержадміністрації та районної ради, представники трудових колективів району.
У сумній ході підійшли вони до пам’ятника та поклали квіти як символ нашої вічної пам’яті і вдячності мужнім захисникам, які віддали найдорожче – життя, щоб захистити рідну землю. Потім відбувся мітинг, виступаючи на якому, голова районної держадміністрації Андрій Грачов відзначив, що дуже символічно, що в День пам’яті та примирення ми зібралися на цьому святому місці, яке знаходиться далеко від траси, у степу, але тим важливіше, що ми пам’ятаємо усіх захисників, де б не знаходились їхні могили. Ми схиляємо голови у пошані перед усіма, хто 73 роки тому з неймовірною жагою справедливості виборов Перемогу, зупинив Другу світову війну, виніс вирок нацизму, приніс мир і надію. Цю визвольну місію, яку вітала уся Європа в далекому 1945-му, нині гідно продовжили внуки і правнуки колишніх фронтовиків, які не шкодуючи своїх сил, самовіддано захищають східні рубежі нашої країни, її державний суверенітет і територіальну цілісність. То ж нехай День пам’яті та примирення та День Перемоги стануть для всіх нас святами пам’яті та єднання, бо ми – єдина нація, а сила нашого народу в любові до своєї Батьківщини та непереборному бажанні жити у вільній, щасливій і мирній країні. Голова районної ради Петро Самойлов також підкреслив, що пам'ять про героїв тієї страшної війни – це наш святий обов’язок, і так буде завжди, незмінно, бо це наша історія. Слова шани та вдячності героям-визволителям висловили всі, хто виступав на мітингу. На завершення священик Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Павло провів панахиду за полеглими воїнами у Другій світовій війні . 
Закінчився мітинг. А на цю святу землю упав дрібний весняний дощик, щоб зазеленів степ навкруги пам’ятника, зберігаючи священну пам'ять про загиблих захисників та знову і знову відроджуючись для життя.
Цього ж дня голова районної держадміністрації Андрій Грачов та голова районної ради Петро Самойлов відвідали вдома ветеранів – учасників війни інвалідів Миколу Вегерю та Марію Бородіну, вручили їм подарунки, квіти, висловили слова глибокої вдячності за здобуту перемогу та побажали здоров’я, миру, та ще довгих років життя. Перший заступник голови райдержадміністрації Вадим Муратов та заступник голови районної ради Ірина Козакова відвідали ветеранів, які проживають у селах Городище, Деркул, Бараниківка. Керівник апарату райдержадміністрації Наталія Будовська та голова районної профспілки працівників державних установ, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Вадим Данілов побували у ветеранів у селищі Біловодську, селах Євсуг, Парневе, Брусівка.