Прес-центр21 березня 2019, 11:03

Захист гороху від шкідників та хвороб

      У минулому році аграрії значно збільшили площі під  посівами гороху, який доволі тривалий час в районі майже не вирощувався.  Горох – підвищує  родючість грунту, збагачує його азотом, сприяє підвищенню врожайності послідуючих культур.

       В комплексі агротехнічних робіт при вирощуванні гороху надзвичайне значення має правильно організована боротьба зі шкідниками та хворобами культури, які вражають горох в усіх фазах розвитку.   

       Жуки бульбочкових довгоносиків пошкоджують сходи культури, а їх личинки уражають бульбочки на коренях. Після зимівлі жуки виходять при прогріванні повітря до 7-80 С тепла та починають живитися на багаторічних та дикорослих бобових травах, а з появою сходів гороху та інших бобових переселяються на них та можуть завдати значної шкоди.

        У більш пізніші фази розвитку гороху шкодять  попелиці, гусениці люцернової, капустяної совки, совки – гамми, лучного метелика.

        Значних збитків завдають шкідники генеративних органів. Горохова зернівка найнебезпечніший шкідник гороху. Жуки з’являються на посівах гороху на початку цвітіння, живляться пилком квітів. Яйцекладка проходить від початку утворення бобів до їх повного розвитку. Живлення личинки проходить в середині зернівки, що призводить до втрати схожості, а також якості як продовольчої культури.

         Розповсюдженню зернівки на посівах гороху сприяють посушливі та жаркі весна і літо та тепла зима. Якщо не проводити із шкідником постійної боротьби він може завдавати шкоди на значних площах.

         На початку цвітіння з’являються на посівах гороху метелики горохової плодожерки. Пошкодження завдають гусениці в середині бобів.

         Значної шкоди урожаю гороху можуть нанести захворювання – аскохітоз, фузаріоз, іржа, борошниста роса та інші. Уражене аскохітозом насіння гороху втрачає схожість та може призвести до сильного зріджування посівів.

         Рекомендована система захисту:

     Передпосівна обробка насіння препаратами дозволеними «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» ( максим XL, вітавакс 200 ФФ, …) проти кореневих гнилей, аскохітозу, переноспорозу, іржі, пліснявіння. Сівба в оптимальні строки за температури грунту 2-40С.

      При появі сходів проти бульбочкових довгоносиків провести знищення кірки, культивацію міжрядь, обприскування посівів дозволеними «Переліком …» інсектицидами (ЕПШ 10-15 жуків на кв м).

     В період бутонізації та на початку цвітіння проти горохового зерноїда (ЕПШ 2-3 жука на 10 помахів сачка), горохової попелиці, горохового трипсу, горохової плодожерки, акацієвої вогнівки, аскохітозу, переноспорозу, іржі, гнилі (за перших ознак захворювання) обробити посіви дозволеними інсектицидами та фунгіцидами.

       Для підвищення стійкості рослин проти хвороб застосовують фосфорно – калійні  добрива.

      За 14 днів до збору врожаю проводять десикація посівів, що має значний вплив на шкідників та хвороби.

     Проти горохового зерноїду (при заселенні більше 10 екз на 1 кг зерна) в зерносховищах провести фумігацію гороху.

 

     Якщо у Вас виникають питання з приводу захисту рослин звертайтеся до спеціалістів фітосанітарного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за адресою: смт Біловодськ, вул. Центральна, буд 126 і ми надамо допомогу.