Прес-центр4 листопада 2019, 14:11

До уваги пільговиків!

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року      № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» затверджено порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який вступає в дію з 1 жовтня 2019 року.

     Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, та механізм надання громадянам пільг у грошовій формі.

     Дія цього Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільги згідно із Законами України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тотального режиму 1917-1991 років», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (крім військовослужбовців), «Про Службу безпеки України», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про бібліотечну справу», «Про музейну справу», «Про захист рослин», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни», «Про культуру», «Про освіту», «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», Кодексом цивільного захисту України (крім осіб рядового і начальницького складу), Основами законодавства України про охорону здоров’я.

     Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, розраховують щомісяця  суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

      Виплата розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору.  АТ “Ощадбанк” веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходять на рахунок для виплати пільг, в розрізі кожного пільговика .АТ “Ощадбанк” здійснює переказ коштів на рахунки  виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ “Ощадбанк” та виконавцями комунальних послуг.

       Перерахування коштів за послуги (витрати) здійснюється у такій послідовності:  постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення,  централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, за вивіз  побутових відходів, квартирна плата.

       За підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати пільг на поточні рахунки пільговиків в АТ “Ощадбанк”. У разі відсутності відкритого поточного рахунка в АТ “Ощадбанк” банком відкривається поточний рахунок пільговику на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк” договору.

       За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

        За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до  виконавців комунальних послуг.

   За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів  виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ “Ощадбанк”. Інформація надається в порядку, визначеному АТ “Ощадбанк”.

Важливо !

       Якщо при зверненні на субсидію до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

       За більш детальнішою інформацією звертатися до Управління соціального захисту населення за адресою: смт. Біловодськ, вул. Центральна, буд.87, кабінет №7 та за телефоном:(06466)9-23-84.