Прес-центр30 травня 2017, 14:05

Підсумки роботи з надання житлових субсидій населенню в опалювальний період 2016-2017 років.

Триває робота з призначення житлових субсидій. Кількість учасників Програми житлових субсидій у Біловодському районі становить 56% від загальної кількості домогосподарств району.

        Налагоджено обмін даними з підприємствами – надавачами послуг щодо забезпечення громадян житлово-комунальними послугами.

        Станом на 01.05. 2017 року субсидії отримують  4929  громадян, що на 11% більше ніж за аналогічний період минулого року.  З початку опалювального періоду всього нараховано 60,0 млн. грн., в т. ч. на житлово-комунальні послуги 59,2 млн. грн. та на тверде паливо 667,3 тис. грн.  Середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство в опалювальний період становить  1646,38 грн. в місяць. Середній розмір призначеної субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива становить  1933,82  грн.

        З метою посилення соціального захисту населення, оперативного вирішення питань надання житлових субсидій активно працює комісія з питань призначення субсидій виходячи з конкретних обставин, що склалися у сім’ї. З початку опалювального періоду проведено 36 засідань комісії, розглянуто   1027 заяв. З метою підтримки заявників, комісія прийняла позитивні рішення на 1006 звернень, 80% питань, які розглядаються на комісії, стосуються призначення субсидії з урахуванням фактично проживаючих осіб, 16% питань стосується понаднормову площу, значно збільшилась кількість звернень орендарів житла. З початку опалювального періоду 2016-2017 роки розглянуто 75 заяв орендарів житла.

        В управлінні здійснюється перехід з ПТК «Наш Дім» на ПК «Житлові субсидії». До комп’ютерного програмного комплексу «Житлові субсидії» переведено 90% справ.

        У 2016 році для участі у громадських роботах безробітних осіб за програмою «Інформування населення про порядок отримання житлових субсидій та робота з документацією» діяло 5 робочих місць. На 2017 рік передбачено організувати 4 робочих місця.

            З 1 травня 2017 року діє оновлена програма житлових субсидій

       Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка набрала чинності з 1 травня 2017 року, впроваджено оновлену програму житлових субсидій. 
         З урахуванням прийнятих змін у травні поточного року управлінням соціального захисту населення буде проведено перепризначення субсидій на наступний  термін. З 1 травня  буде здійснено розрахунок субсидії на наступні 12 місяців без додаткового звернення, для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.

          Відповідно до норм діючого законодавства, після закінчення терміну дії субсидії для її продовження необхідно звернутися до управлінь соціального захисту населення наступним категоріям сімей: 
   - сім'ям, яким призначена субсидія на підставі договору оренди чи найму житла; 
   - сім'ям, яким у 2016 році була призначена субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу; 

- мають зміни у складі сім'ї ; 

   ЧИ ВПЛИВАЄ НАЯВНІСТЬ ПРОСТРОЧЕНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ОПЛАТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ НА ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ?

       Субсидія на наступний строк не призначається якщо отримано інформацію від організацій-надавачів житлово-комунальних послуг про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг. 
   Субсидія  при цьому буде призначена з дати  документального підтвердження про сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію. 
   

ЗМІНЕНО ПІДХІД ЩОДО ВРАХУВАННЯ ДОХОДІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

         До внесення змін субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховувалась виходячи з нарахованих особам доходів за попередній календарний  рік.
         Відтепер субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік. 
         Під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, будуть враховані доходи за період з квітня 2016 року по березень 2017року, включно.

ОСОБЛИВОСТІ ВРАХУВАННЯ ДОХОДІВ НЕПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ

У разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.

ВИЗНАЧЕНО ТЕРМІН ОПАЛЮВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ ДЛЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ З ІНДИВІДУАЛЬНИМ ОПАЛЕННЯМ

   Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня , то в опалювальний сезон 2017/2018рр. для сімей, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія на послугу опалення буде нараховуватись з 16 жовтня до 15 квітня. 

СОЦІАЛЬНІ НОРМИ ЖИТЛА ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

На опалення житла ( в опалювальний період):

 - 4,835 куб.м. на 1 кв.м. площі для 1-2 поверхових будівель

 - 3,525 куб.м. на 1 кв.м. площі для 3 і більше поверхів

 

На приготування 

 їжі та підігрів води ( на неопалювальний період)

-7,10 куб.м.  на особу

 (газова плита за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача)

- 14 куб.м. на    особу

 (газова плита за наявності газового водонагрівача)

 

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ЖИТЛА ДЛЯ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ СУБСИДІЇ

    Відтепер розмір субсидії для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних осіб буде більшою, адже соціальна норма для них збільшена майже в два рази. 
   Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 кв. м. (на одну особу) до 75 кв. м (на одну-дві особи), але не більше фактичної площі.

ПРО ЩО НЕОБХІДНО ПОВІДОМЛЯТИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ВІДПОВІДНИХ ДОКУМЕНТІВ?

          Протягом місяця з дня настання обставин, отримувачі субсидії повинні повідомити управління соціального захисту населення, шляхом подання відповідних документів, про наступні зміни: 
   -  складу зареєстрованих у житлі   (у такому випадку подаються також нові заява і декларація); 
   - соціального статусу членів сім'ї (наприклад: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером); 
   - про здійснення одноразової покупки (оплати послуг), на суму яка перевищує 50 тисяч гривень; 
   - переліку комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки. 
         Звертаємо увагу, що у разі свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про вищевказані зміни сума надміру перерахованої субсидії повертається за вимогою управління соціального захисту населення,  зокрема,  шляхом зняття відповідних  сум з особових рахунків  отримувачів  субсидії на підприємствах  які надають житлово-комунальні послуги.

 

        До уваги жителів селища Біловодськ

для своєчасного призначення субсидій на наступний період необхідно поновити довідку про склад  зареєстрованих осіб.

Телефон для довідок:  9-29-35