Прес-центр8 листопада 2017, 10:11

Підсумки роботи за дев'ять місяців поточного року в електронній системі закупівель ProZorro

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» всі закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти, вартість яких  перевищують 200 тис.грн (1,5 млн.грн для робіт), здійснюються з використанням електронної системи закупівель ProZorro.

     Закупівлі розпорядниками коштів відбуваються відповідно до річних планів та змін до них, які оприлюднюються на веб- порталі Уповноваженого органу з питань закупівель.

     З початку 2017 року в системі ProZorro бюджетними установами Біловодського району  проведено 34 закупівлі (закупівлі за процедурою відкритих торгів та допорогові закупівлі із застосуванням електронного аукціону на пониження ціни) на суму 6 млн. 906 тис.грн. Економія бюджетних коштів склала 529,708 тис. грн., або 7,1%.

     У разі закупівлі товарів, робіт чи послуг, які не мають конкуренції на відповідному ринку (здебільшого це стосується закупівлі комунальних послуг, природного газу, електроенергії тощо), а також якщо замовником було двічі відмінено  тендер за процедурою відкритих торгів через відсутність достатньої кількості учасників, замовнику дозволяється здійснити закупівлю їз застосуванням переговорної процедури, в наслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи. За 9 місяців 2017 року у Біловодському районі  проведено 16 закупівель за переговорною процедурою на суму 15 млн. 084 тис. 085 грн.

    У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель  ProZorro, за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис.грн. та є меншою за законодавчо встановленні пороги для проведення тендеру, замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель. За 9 місяців 2017 року організаціями, установами, підприємствами району опубліковано 103 звіти про  укладені договори на суму 12 млн. 326 тис.грн.

      На сьогоднішній день в системі ProZorro закупівлі та звітування за укладеними договорами здійснюють райдержадміністрація, відділ освіти райдержадміністрації, КЗ «Біловодська центральна районна лікарня», КЗ «Біловодський центр первинної медико-санітарної допомоги», відділ культури райдержадміністрації, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Біловодський професійний аграрний ліцей, Біловодське об’єднане управління Пенсійного фонду України Луганської області, Біловодська селищна рада, Біловодський районний центр зайнятості, а також деякі органи місцевого самоврядування.

    Через електронні аукціони в ProZorro придбано медичне обладнання та інструменти, продукти харчування, послуги харчування дітей, спортивні товари, сценічні костюми, кабінет хімії,  мультимедійні комплекси та комп’ютери, комунальні послуги, послуги з охорони, роботи з капітального та поточного ремонту, пальне, вугілля тощо.

       Система ProZorro – це механізм  економії державних грошей і часу, зменшення корупції, зростання конкуренції між постачальниками, прозорість і відкритість всього процесу закупівель.

     Отже, унікальне об’єднання органів влади, бізнесу та громадського суспільства доводить ефективність та переваги системи ProZorro - зменшення корупції, зростання конкуренції між постачальниками, прозорість і відкритість всього процесу закупівель, зручність використання як для постачальників, так і для закупівельників, мобільність, можливість доступу до системи з будь-якої точки країни, відсутність зайвої паперової тяганини. Але найголовніше – це економія бюджетних коштів.