Прес-центр24 червня 2019, 10:06

Про розмір та порядок надання допомоги на поховання

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (далі – відділення) повідомляє, що одним із видів матеріального забезпечення, яке надається за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, є допомога на поховання. Протягом 2018 року відділенням було надано допомогу на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, та членів їх сімей, які перебували в них на утриманні, по 10 випадках на суму 41000 грн, за I квартал 2019 року по 6 випадках на суму 24600 гривень.

Статтею 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) передбачено, що допомога на поховання за рахунок коштів Фонду надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

- дружини (чоловіка);

- дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18-річного віку або старше цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів із денною формою навчання – до 23 років;

- батька, матері;

- діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Відповідно до статті 20 Закону № 1105 за рахунок коштів Фонду не надається допомога на поховання пенсіонерам, безробітнім та особам, які померли від нещасного випадку на виробництві.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів для існування (одержували зарплату, пенсію тощо).

Допомога надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Рішення про призначення допомоги на поховання приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства, установи, організації.

Допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

З метою уникнення подвійної виплати допомоги на поховання застрахованої особи до вказаних вище документів потрібно надати витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Допомога на поховання у разі смерті застрахованої особи призначається члену її сім'ї або іншій юридичній чи фізичній особі, яка здійснила поховання, на підставі таких документів:

1. Оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або оригіналу довідки про смерть, виданої для отримання допомоги на поховання.

2. Копії свідоцтва про смерть (завірена страхувальником на підставі наданого оригіналу).

3. Копії документів, що підтверджують здійснення витрат на поховання (платіжні документи на витрати, пов'язані з похованням, договір на надання послуг та інші), для юридичної чи фізичної особи, яка здійснила поховання і не є членом її сім'ї.

Слід також врахувати, що відповідно до частини 5 статті 32 Закону № 1105 допомога на поховання виплачується, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців із дня смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.

Згідно із частиною 3 статті 32 Закону № 1105 допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником коштів від Фонду. Підставою для фінансування страхувальників робочими органами виконавчої дирекції Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють фінансування страхувальників-роботодавців протягом 10 робочих днів після надходження заяви.

        Додатково повідомляємо, що з 01 березня 2017 року відповідно до постанови правління Фонду від 08.02.2017 № 17 «Про встановлення розміру допомоги на поховання» розмір допомоги на поховання становить 4100 гривень.