Прес-центр15 березня 2018, 16:03

Відбулося розширене засідання президії районної організації ветеранів України

15 березня в малому залі районного Будинку культури відбулось розширене засідання президії районної організації ветеранів України, яке провела голова районної організації ветеранів України Валентина Негода. В засіданні взяли участь члени президії районної організації ветеранів України, голови первинних ветеранських організацій, активісти ветеранського руху та головний спеціаліст з питань внутрішньої політики  райдержадміністрації Ольга Магомедова.

            Першим на порядок денний було винесено питання “Вплив нових підходів до реформування системи охорони здоров`я на якість доступної медичної допомоги ветеранам війни, праці та іншим пенсіонерам України. Проблеми та шляхи їх вирішення», з якого доповіли головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Зоя Малищенко та головний лікар Центральної районної лікарні Роман Чередніченко.

            З 1 квітня стартує компанія «Обери свого лікаря» - оформлення декларацій між лікарем і пацієнтом. Але вже сьогодні, не чекаючи квітня, кожен житель району може обрати для себе будь-якого лікаря (сімейного лікаря, чи педіатра), незалежно від місця реєстрації чи проживання. Декларація про вибір лікаря первинної допомоги, яку кожен українець має підписати зі своїм лікарем повідомляє державу, який заклад або лікар має отримати гроші за ведення конкретного пацієнта.

            Норматив навантаження на одного лікаря 2000 пацієнтів. Якщо лікар набрав собі таку кількість пацієнтів, він має право відмовити наступним пацієнтам заключати з ними угоду. Обирати сімейного лікаря можливо не тільки за місцем прописки, а в будь якому населенному пункті на території України. Також Зоя Малищенко зауважила що сімейний лікар має право надавати  послуги тільки за місцем роботи. Умову виїзда лікаря до пацієнта за місцем проживання потрібно обговорювати з лікарем при укладанні угоди.

            Роман Чередниченко порушив тему госпітальних округів. Біловодська лікарня не ввійшла в список госпітальних лікарень. Найближчі госпітальні лікарні будуть розташовані в місті Старобільську, Сєвєродонецьку та Лисичанську. Але це не значить що біловодчани не зможуть отримати кваліфіковану допомогу в нашій районній лікарні. Зараз активно ведеться робота щодо осучаснення комунального закладу «Біловодська центральна районна лікарня». Вже встановлено два апарати рентгену, мамограф, невдовзі запрацює стаціонарний флюорограф, апарат комп`ютерної томографії. Відділення гінекології та роддом облаштоване найновішим обладнанням, яке дозволяє тільки у нас по всій Україні проводити оперативне втручання на найвищому рівні. Також планується придбання апарату для гемодіалізу, облаштування хірургічного стаціонару, та невдовзі розпочнеться облаштування відділення реанімації.

           Щодо реалізації державної політики у сфері питань пенсійного забезпечення доповів заступник начальника Управління Пенсійного фонду в Біловодському районі Віталій Діденко. Він зауважив, що зараз відбувається перерахування пенсій військовим. Також повідомив, що на базі Пенсійних фондів будуть створені сервісні центри обслуговування громадян. А на базі Євсузького та Данилівського старостинських округів будуть створені віддалені робочі місця спеціалістів Пенсійного фонду, де у чітко визначені дні (згідно з графіком) фахівці прийматимуть громадян, оформлятимуть документи на отримання пенсії тощо.

          Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Світлана Кузніченко розповіла про мінімальні розміри страхового стажу для виходу на пенсію та  отримання санаторно-курортного лікування для ветеранів війни та інвалідів.

          Також присутні отримали відповіді стосовно накопичувальної пeнсiйної систeми та  мoжливоcті "дoкупити" вiдcутнiй cтaж.

           Заступник голови районної організації ветеранів України Ірина Бережна доповіла про укладення угод про співпрацю з органами місцевої влади та громадськими організаціями.

            Наприкінці активісти ветеранського руху підняли питання про умови проживання пенсіонерів, яким виповнилося 100 і більше років. Було вирішено написати звернення депутату районної ради Вячеславу Філоненко та фермерським господарствам про надання  даним пенсіонерам шефської допомоги.