Прес-центр28 вересня 2020, 15:09

ЗИМОВА СУБСИДІЯ – 2020. КОМУ ПРИЗНАЧАТЬ АВТОМАТИЧНО ТА ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ БІЛОВОДЧАН?

На передодні  опалювального періоду 2020-2021 рр. в Управлінні соціального захисту населення Біловодської райдержадміністрації проведено інформаційний захід щодо правил призначення субсидій.

З жовтня почнеться проводитися  автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період 2020-2021 років.

Разом з тим, особам, які вперше звертаються за субсидією, та такі які влітку користувалися пільгою на оплату комуналки, а на зиму хочуть перейти на субсидію необхідно надати новий пакет документів. Заяву з декларацією на призначення субсидій мають подати знову ті люди, у яких відбулися зміни в домогосподарстві (купівля / продаж на суму 50 тисяч гривень; зміна складу прописаних людей в помешканні тощо - авт.). А хто мав субсидію влітку чи у минулий опалювальний період, змін у домогосподарстві не відбулося, отримають перерахунок в автоматичному режимі, без додаткового звернення. За постановою Кабміну №247 автоматичний перерахунок адресної держдопомоги можуть отримати переселенці, орендарі житла, люди, які отримують субсидію на скраплений газ, пічне паливо. Раніше такі отримувачі субсидій мали звертатися з новою заявою та декларацією про доходи кожні півроку, щоб отримати субсидію на літо чи на зиму.  У неопалювальний період субсидію могли не нарахувати через невеликий розмір платіжки за комуналку. Але це не значить, що таке домогосподарство вибуло з програми.

 У положенні про призначення субсидій вказано, що  субсидію припиняють надавати, якщо є борги за комунальні послуги, в домогосподарстві відбулась зміна складу сім’ї чи майнові зміни, про які не було повідомлено соцзахист.  Однак, на час карантину, Кабмін заборонив зупиняти виплату вже призначених субсидій у всіх випадках, крім двох: переїзд родини або смерть самотнього субсидіанта. Хоча  зняти субсидію з людини все ж можна і за інших причин. — Через борги, які утворилися після призначення субсидій, субсидія не припиняється. А от через зміни в домогосподарстві, про які не було повідомлено соцзахист, можливо. Передусім  отримувачі субсидій запрошуються , щоб з’ясувати причину ненадання інформації. Якщо людина відмовляється надати дані, то  виплата  субсидій зупиняється.

Для призначення субсидій  з жовтня  враховуються їхні доходи за перший та другий квартал 2020 року.  Під час суворого карантину навесні багато людей втратили роботу. Для призначення субсидій будуть рахуватися ті доходи, які людина отримувала як виплати по безробіттю, без врахування сум зарплати. Якщо людина, що має пільгу на сплату комунальних послуг, на зиму хоче перейти на житлову субсидію, то в її сукупний дохід буде включений і розмір пільги.

 До того ж продовжують діяти причини, через які  не призначається субсидія:

  • Опалювальна площа квартири понад 120 квадратних метрів, а приватного дому — понад 200 квадратних метрів (норму не застосовують до дитбудинків сімейного типу, багатодітних сімей);
  •  У власності є транспортний засіб, випущений менш ніж п'ять років тому (крім мопеда і причепа). Винятком є транспорт, отриманий безкоштовно чи на підставі пільги через органи соцзахисту;
  •  У складі сім'ї є повнолітні безробітні, одержувачі доходу менше мінімалки, та ті, які не сплачують єдиний соціальний внесок. Це не стосується студентів і одержувачів соцпенсії;
  •  Протягом року перед зверненням за субсидією була здійснена купівля чи продаж на суму понад 50 тисяч гривень (крім оплати лікування);
  • Борг на оплату комуналки більше трьох місяців, на суму понад 340 гривень;
  •  У складі сім’ї є неплатник аліментів (більше трьох місяців).

 

Подати документи на субсидію можна до Центру надання інтегрованих соціальних послуг (Біловодськ, вул. Філоненко, 11), до спеціалістів ЦНАПу на віддалених робочих місцях в сільських населених пунктах або онлайн  через ресурс Міністерства соцполітики: subsidii.mlsp.gov.ua  Після реєстрації через електронний цифровий підпис або BankID (дійсно для клієнтів ПриватБанку) чи через IDcard (паспорт).

 Але просто зараз ці заяви не потрібно надсилати, бо  процес призначення субсидії на опалювальний період 2020 / 2021 стартує у жовтні.

Телефони для довідок:  095 839 64 96;  064(66) 9-29-35; 064(66) 9-18-80;   i-mail:  belovodsk_uszn920ukr.net